Kroz Makedoniju prođe 25 tona heroina

Izvor: Glas javnosti, 19.Jun.2010, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kroz Makedoniju prođe 25 tona heroina

SKOPLJE - Kroz Makedoniju godišnje prođe od 20 do 25 tona heroina, koji iz Avganistana ide u zapadnu Evropu, navodi se u najnovijem izveštaju Kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC). Kako se ukazuje u izveštaju, postoje dve maršrute heroina preko Makedonije ka zapadnoj Evropi.

Jedna je preko Albanije, ka Italiji i Švajcarskoj, ili morskim putem preko Grčke, dok je drugi, duži put kopneni i ide preko Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije dalje na sever. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

U izveštaju UN se dodaje i da se na Balkanu malo čini da se ta heroinska ruta prekine, odnosno ukazuje se da je loša granična kontrola, kao i da nadležna tela neefikasno sprovode zakon. U izveštaju se kaže da je u balkanskim zemljama niska stopa zaposlenosti i plate su male, što omogućuje nastanak uslova za razvoj korupcije i šverca droge.

U izveštaju UNODC navedeno je da globalizacija organizovanog kriminala ugrožava suverenitet zemalja i predlaže se preduzimanje koordinirane akcije protiv pranja novca i korupcije.

Srbija se u izveštaju pominje u odeljcima o trgovini kokainom, heroinom, o trgovini ljudima, kao i u delu o posedovanju vatrenog oružja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.