Krizom pogođene grčke porodice traže pomoć za svoju decu

Izvor: Southeast European Times, 27.Jan.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krizom pogođene grčke porodice traže pomoć za svoju decu

S obzirom da se tradicionalne mreže socijalne zaštite raspadaju, dobrotvorne i humanitarne organizacije nude alternativu porodicama koje su se našle u nevolji.

27/01/2012

Maria Paravantes za Southeast European Times iz Atine -- 27.1.2012.

Socijalne službe u Grčkoj kažu da beleže sve veći broj porodica koje traže pomoć za svoju decu, u trenutku mera štednje koje su posledica propale >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ekonomije.

„Nesumnjivo ... je došlo do porasta broja porodica koje nam se obraćaju za pomoć i to je svakako odraz trenutnih socioekonomskih okolnosti“, kaže za SETimes Polikseni Dimu, predsednica humanitarne organizacije Asilo tu Paidiu.

Sve veći broj nezaposlenih roditelja traži finansijsku pomoć i, u nešto manjoj meri, pomoć oko dece, rekao je za SETimes direktor za socijalnu pomoć humanitarne organizacije Paidika Horia SOS Stergos Sifnios.

Aktivnosti njegove organizacije, objasnio je on, usredsređene su na zbrinjavanje dece dok roditelji ne pronađu posao.

Dimu kaže da se njena organizacija udružuje sa nastavnicima volonterima, socijalnim radnicima i psiholozima. „Mi pružamo deci dom od 6 ujutru do 5 popodne, dajemo im četiri obroka dnevno, držimo im nastavu i nudimo sportske i umetničke aktivnosti“, kaže ona.

Dobrotvorne i humanitarne organizacije kažu da su posebno pogođene samohrane majke i da one traže utočište i osnovne potrepštine za sebe i svoju decu.

„Videli smo porast ... [broja] zlostavljanih majki koje traže pomoć i to je neminovno u ovim vremenima“, rekla je za SETimes direktorka humanitarne organizacije Kivotos tu Kosmu Marija Kacivali.

Hamogelo tu Paidiu u Kareasu zbrinjava decu dok njihovi roditelji traže posao. [Ljubaznošću Hamogelo tu Paidiu]

Padika Horisa SOS pokušava da reši nedaće samohranih majki preko svog Programa jačanja porodica.

Sifinos objašnjava da je cilj programa uspešna reintegracija samohranih majki i njihove dece u društvo kroz „savetovanje, psihološku podršku i materijalnu pomoć“.

Predsednik Hamogelo tu Paidiu Kostas Janopulos izjavio je za SETimes da je došlo do alarmantnog povećanja zanemarivanja dece.

„Mnogi roditelji ne mogu da se oslone na svoje šire porodice, jer su penzije sada loše. Psihološki pritisak je ogroman. Neki se okreću alkoholu, drogama ili jednostavno padaju u depresiju, pa onda nisu u stanju da se brinu o svojoj deci. … To je lančana reakcija“, izjavio je on za SETimes.

Uprkos većem pritisku sa kojim se suočavaju humanitarne i dobrotvorne organizacije, mnogi kažu da vlada ne pomaže njihov rad.

„Ne samo da vlada ne pomaže rad humanitarnih grupa, nego ometaju naša nastojanja. Zahvaljujući novom zakonu, sve donacije za humanitarne organizacije sada će biti oporezovane“, rekao je Sifnios.

Pažnja koju mediji posvećuju nevoljama porodica dovela je do nekih pozitivnih kretanja u trenutnoj krizi, kaže Janopulos.

„Ljudi širom zemlje se dobrovoljno udružuju da ponude šta god mogu i taj vid socijalne kohezije je vrlo dobrodošao“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.