Kostić ne može da kupi grčke šećerane

Izvor: Politika, 31.Jan.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kostić ne može da kupi grčke šećerane

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije nije izdala dozvolu preduzeću „Sunoko” za preuzimanje šećerana u Crvenki i Žablju

Rešenjem, koje je objavila na sajtu, Komisija je zabranila spajanje Sunoka” iz Novog Sada i grčke kompanije „Helenik šugar industri”.

Kompanija „Sunoko”, sastavni deo „MK grupe”, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, konkurisala je prošle godine na tenderu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za kupovinu grčke kompanije za proizvodnju šećera „Helenik šugar industri” i sve do sada je čekala dozvolu Komisije za zaštitu konkurencije o koncentraciji.

Sa svoje četiri fabrike Kostić ima 50 odsto udela u tržištu Srbije, dok grčke fabrike u Crvenki i Žablju imaju još 30 odsto učešća. Da je, kojim slučajem, koncentracija odobrena „Sunoko” bi imao udeo 80 odsto srpskog tržišta šećera.

Poljoprivredna banka Grčke, koja ima udeo od 82,33 odsto u kompaniji „Helenik šugar”, ponudila je na prodaju šećerane u Srbiji. Smatra se da je ta prodaja realizacija ugovora koji je vlada Grčke potpisala sa EU i MMF-om, a prema kome ta zemlja prodajom državnog vlasništva mora da smanji državni dug od 350 za 26,1 milijardu evra.

Komisija je, rešenjem koje je objavila na svom sajtu, odbila predlog strukturnih mera koje je predložio „Sunoko” i zabranila koncentraciju, što praktično onemogućava kupovinu grčkih šećerana.

Postupak odobrenja koncentracije pred tom državnom institucijom podrazumevao je da podnosilac prijave za odobrenje koncentracije da neke predloge, što je na kraju „Sunoko” i učinio predlažući – da izjednači veleprodajnu cenu šećera na stranom i na domaćem tržištu i da proda jednu ili dve šećerane u svom vlasništvu u narednom periodu.

Komisija za zaštitu konkurencije odbila je sve te predloge.

U rešenju je precizirala da je „Sunoko” predložio da se obaveže da, po sopstvenoj odluci, otuđi jedan od proizvodnih kapaciteta šećera koji se nalaze u Vrbasu, Pećincima, Kovačici, Baču (trenutno u vlasništvu „Sunoka”), Žablju ili Crvenki (koji se trenutno nalaze u vlasništvu „Helenika”).

Kostićeva kompanija je predložila i da se obaveže da otuđi jedan od šest proizvodnih kapaciteta šećera u roku od tri godine od dana registracije „Sunoka” kao većinskog vlasnika „Helenika” u registru privrednih subjekata u Grčkoj.

U slučaju da „Sunoko” ne uspe, uz sve razumne napore, da otuđi jedan od navedenih objekata u roku od tri godine od momenta uspostavljanja većinskog vlasništva nad grčkom šećeranom, produžava se rok za otuđenje za dodatnu godinu dana.

Prvi kriterijum je da cena po kojoj „Sunoko” prodaje šećer kupcima u Srbiji (u tonama) treba da bude uravnotežena sa prosečnom izvoznom cenom, uvećanom za transportne troškove do kupca u EU u gradovima gde se šećer najviše prodaje (Milano, Atina, Keln) i sve zavisne troškove (sertifikati, špediterski troškovi, osiguranje robe, skladištenje, itd.).

Imajući u vidu razlike tržišta EU i Srbije, cena u Srbiji u relevantnom periodu može biti viša za najviše deset odsto.

Drugi kriterijum je da veleprodajna cena po kojoj „Sunoko” prodaje šećer kupcima u Srbiji bude veća onoliko puta od cene šećerne repe u Srbiji koliko je puta veća veleprodajna cena šećera u odnosu na prosečnu cenu šećerne repe u zemljama regiona (Nemačkoj, Grčkoj, Austriji) u tonama. „Sunoko” je predložio da se dozvoli mogućnost odstupanja od veleprodajne cene na tržištu Srbije od ovako utvrđene referentne cene do najviše deset odsto.

J. Rabrenović

-----------------------------------------------------------

Tržište određuje ko je monopolista

Predsednik „MK grupe” Miodrag Kostić je istakao da prilikom utvrđivanja da li neka kompanija može da zloupotrebi monopolski položaj treba razmotriti šta se smatra njenim relevantnim tržištem.

„Za ’MK grupu’ to svakako nije samo srpsko tržište, jer mi izvozimo i na tržište EU”, napomenuo je Kostić. „Mi ne proizvodimo mleko, pa da smo vezani za jedno tržište. Već sada proizvodimo 250.000 tona šećera što je 50.000 tona više nego celokupno srpsko tržište”, kazao je ovaj biznismen precizirajući da je ako se samo ti podaci uzmu u obzir, „MK grupa” već monopolista sa učešćem od 120 odsto. „To mnogi ne razumeju. Daj bože da smo monopolisti 700 odsto, jer mi i sad višak proizvodnje izvozimo”, kazao je Kostić.

„Ako želimo da napravimo velike srpske kompanije, onda njima ne treba da bude cilj da zadovolje sa svojom proizvodnjom samo domaće tržište od sedam miliona stanovnika, već evropsko sa 500 miliona, a to se ne može učiniti ako joj je proizvodnja mala”, rekao je Kostić.

Tanjug

objavljeno: 01.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.