Kon: Virus gripa se širi

Izvor: Blic, 07.Feb.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kon: Virus gripa se širi

BEOGRAD - U Srbiji je u 12 okruga primećeno širenje virusa gripa, za sada uglavnom dominira virus A H1 N1, a maksimalan intenzitet očekuje se za nekoliko nedelja, izjavio je danas epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon.

Kon je rekao da je maksimalna aktivnost virusa u Evropi uglavnom već prošla dok se u nekim zemljama registruje povećanje. Prema njegovim rečima, trenutno je u Ruskoj federaciji, Turskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčkoj, Bugarskoj aktivnost tog virusa veoma visoka.

"Kulminacija se očekuje za nekoliko nedelja, to ipak zavisi od stanja imuniteta, učestalosti kontakata", kazao je Kon gostujući na TV B 92 dodajući da je najveća učestalost u predškolskom uzrastu u vrtićima, a da u školama sada nema tako intenzivnog širenja kao ranije.

Govoreći o vakcinaciji, Kon je naveo da je vreme vakcinacije prošlo i da je potrebno najmanje tri nedelje da bi se stekao imunitet, ali ona sada ima smisla samo kod onih osoba koje mogu u periodu od tri nedelje da obezbede takve uslove života da ne dolaze u kontakt sa osobama koje imaju respiratorne tegobe.

Na pitanje da li se može očekivati proglašenje epidemije, Kon je kazao da se epidemija proglašava samo onda kada ima poseban značaj, kao što je to bilo u slučaju pandemije, a da se inače ne proglašava već se jednostavno prijavljuje u zavisnosti od intenziteta.

On je rekao da se epidemija prati tako što se prati javljanje bolesti kako bi se utvrdio intenzitet.

"U slučaju epidemije najvažnije je da se saopšti stanovništvu u kakvoj se situaciji nalazimo, da prehlađeni ne šire kijanje, kašljanje, a da zaposleni u bolnicama vode računa da u posetu ne dođe neko sa respiratornom infekcijom, da se koriste epidemiološke maske, zabrane posete ako je to neophodno", kazao je Kon.

On je rekao da bi trebalo i izbegavati javne skupove ukoliko se radi o starijem, bolesnom stanovništvu.

Na pitanje da li se očekuje pandemija, Kon je rekao da za to nema ni teorijske mogućnosti jer nema novog virusa koji bi se tako intenzivno širio.
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.