Kocijas: Grčka neće priznati nezavisnost Kosova

Izvor: BKTV News, 11.Apr.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijas: Grčka neće priznati nezavisnost Kosova

Sporazumi treba da se ostvaruju u celosti, rekao je danas šef diplomatije Grčke Nikos Kocijas na pitanje o stavu Grčke da li ZSO treba da se formira prema Briselskom sporazumu ili u skladu sa kosovskim zakonima.

"Sporazumi treba da se ostvaruju, ali ne jednostrano, već u celosti i to svi treba da imaju na umu", odgovorio je kratko Kocijas novinarima posle sastanka sa srpskim ministrom Ivicom Dačićem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
Dačić dodao je da ne treba od naših prijatelja iz Grčke očekivati da znaju sve detalje, ali da oni imaju razuvanja, jer ih mi informišemo o svemu.

Dodao je i da je Kocijasova ideja bila da se napravi i trilateala Srbije, Grčke i Španije.

Kocijas je poručio je da njegova zemlja neće promeniti stav o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i dodao da trgovačka kancelarija, koja će biti otvorena u Atini, neće biti diplomatsko predstavništvo Prištine. On je rekao da je još 2011. i 2014, u vreme tadašnje vlade Neodemokratije i PASOK, postojao dogovor da se otvori trgovinska kancelarija Kosova u grčkom glavnom gradu.

"Kada se otvori, a biće otvorena u nekom trenutku, ta kancelarija neće biti diplomatsko predstavništvo Kosova. Konzulat je dplomatsko predstavništvo, a tako nešto nije ni dgovoreno ni predviđeno", rekao je Kocijas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Istakao je da Grčka nije priznala kosovsku nezavisnot niti će to da učini.

I srpski šef diplomatije Dačić je potvrdio da se o otvaranju trgovinske kancelarje Kosova u Atini razgovaralo pre nekoliko godina, kada je i pokrenuta inicijativa. Nema, međutm, dogovora da to ima bilo kakve veze sa promenom stava Grčke u odnosu na kosovsku nezavisnost, kazao je Dačić.

Portarolka EK Maja Kocijančić je juče izjavila da ZSO treba da bude formirana u skladu sa kosovskim zakonima, na šta je predsednik Srbije rekao da želi da vidi gde to u Briselskom sporazumu piše.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i impementacionim planom.

"Neka oni govore svoje. Mi imamo papire, ugovore i Briselski sporazum u kojem to ne piše!" Vučić ljutito odgovorio EU!
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.