Ko su bolje platiše u Evropi?

Izvor: B92, 07.Nov.2012, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko su bolje platiše u Evropi?

U istočnoj Evropi je, za razliku od prošle godine, za 12 odsto porastao procenat obaveza izmirenih na vreme.

Istovremeno se u zapadnoj Evropi taj procenat smanjio za tri odsto, pokazalo je istraživanje EOS grupe, kompanija specijalizovana za otkup i naplatu potraživanja.

Grčka je napravila značajan pomak u procentu izmirivanja obaveza, tako da Grci ove godine izmiruju 27,5 odsto više obaveza nego prošle godine, saopštila je danas ta kompanija.

U istočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Evropi 2011. godine procenat izmirenih obaveza na vreme iznosio je 62 odsto, dok je u zapadnoj bio 75 procenata.

U 2012. godini istočni Evropljani povećali su procenat blagovremeno izmirenih obaveza na 74 odsto, dok su zapadni smanjili na 72 procenata.

Najveći porast procenta obaveza izmirenih na vreme zabeležen je kod građana Rusije, gde je sa 31 odsto skočio na čak 90 procenata.

Tako Rusi zauzimaju drugo mesto po urednosti plaćanja, odmah iza Rumuna koji su najredovnije platiše u Evropi sa 92 odsto. Kada je reč o kompanijama, ruske kompanije su najredovnije platiše sa 84 odsto izmirenih obaveza na vreme.

Najveće iznenađenje predstavlja Grčka koja je napravila značajan pomak u procentu izmirivanja obaveza - građani su prošle godine izmirivali tek 42 odsto obaveza na vreme, a ove 69,5 odsto. Kompanije su napravile skok sa 48 odsto na 64 procenata.

Istraživanje o navikama plaćanja građana i kompanija sprovedeno je u 10 evropskih zemalja - Belgiji, Bugarskoj, Nemačkoj, Španiji, Grčkoj, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Slovačkoj i Velikoj Britaniji.

U istraživanju je učestvovalo po 200 kompanija iz svake zemlje, dok je iz Nemačke učestvovalo 400 kompanija.

Kada je reč o rokovima plaćanja, kompanije koje posluju u Grčkoj daju najduži rok za plaćanje usluga i roba drugim kompanijama i to u proseku oko 90 dana.

U Španiji je taj rok 72 dana, a u Bugarskoj 32 dana što je za 10 dana manje nego prošle godine. Najkraće rokove za plaćanje daju kompanije u Rusiji - 24 dana, i u Nemačkoj - 21 dan.

Zanimljiv je i podatak da u Španiji građani imaju u proseku 52 dana za plaćanje (osam dana više nego prethodne godine), dok u Rusiji samo oko 10 dana.

Ovo su rezultati istraživanja EOS Grupe, kompanije specijalizovane za otkup i naplatu potraživanja koja u Srbiji posluje kao EOS Matrix, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.