Kipar se priprema za odlazak Grčke

Izvor: BKTV News, 02.Jun.2012, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar se priprema za odlazak Grčke

Predsednik Kipra Dimitris Hristofjas je rekao da je dao zadatak Vladi da sačini plan o tome kako će postupiti u slučaju da Grčka izađe iz zone evra.
On je kazao da će stanje biti 'haotično' ako prezadužena Grčka napusti evro i ocenio da bi posledice osetili ne samo sve zemlje koje koriste evro, nego i cela Evropa.
Ako Grčka izađe iz zone evra, Kipar bi bio posebno ranjiv zbog velike izloženosti banaka >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << grčkom dugu - po osnovu kupovine grčkih obveznica, što se procenjuje na 144 odsto bruto-domaćeg proizvoda Kipra.
Hristofijas nije isključio mogućnost da njegova vlada zatraži pomoć fonda EU za spasavanje da bi dokapitalizovala drugu po veličini domaću banku, komercijalnu 'Kiparsku narodnu banku' koja je najveći kiparski poverilac Grčke.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.