Kina pomaže posrnuloj grčkoj privredi

Izvor: RTS, 19.Jun.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina pomaže posrnuloj grčkoj privredi

Grčka i Kina potpisale trgovinske i investicione sporazume u vrednosti od 4,6 milijardi dolara, koji imaju za cilj da pomognu jačanju posrnule grčke ekonomije.

Potpisivanju sporazuma u Atini prisustvovao je kineski premijer Li Kećijang koji je na zajedničkoj konferenciji za novinare s grčkim kolegom Antonisom Samarasom izrazio podršku naporima za podsticanje grčke privrede.

Li je rekao da Kina namerava >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da pojača kupovinu grčkih državnih obveznica kada one budu ponuđene na prodaju krajem leta, prenosi Beta.

"Nikada nismo napustili grčko tržište obveznica, već povećavamo kupovinu", rekao je kineski premijer.

"Preneo sam svoju nameru premijeru Samarasu da će Kina, kada grčka vlada izda nove obveznice, nastaviti da bude dugoročni i odgovorni investitor u grčke obveznice", dodao je Li Kećijang.

Kineska i grčka delegacija potpisale su bilateralne sporazume o saradnji u oblastima među kojima su i energetika i pomorski transport, preciziralo je grčko Ministarstvo za razvoj.

Samaras je rekao da bi voleo da Grčka, preko svojih pomorskih luka i aerodroma, postane "kineski ulaz za Evropu".

"Verujem da možemo da stvorimo centar za transport ljudi i dobara" između Kine i Evrope, kazao je grčki premijer.

Dvojica premijera sutra će posetiti luku Pirej, gde kineski špediterski gigant Kosko upravlja kargo terminalima.

Li je u Grčku doputovao posle trodnevne posete Velikoj Britaniji, a posle Atine putuje na Krit.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.