Katimerini - tri scenarija za izbore u Grčkoj

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2018, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Katimerini" - tri scenarija za izbore u Grčkoj

Grčki list "Katimerini" piše danas da će sporazum iz Prespe imati ključni uticaj da se scenario za parlamentarne izbore u Grčkoj ostvari.

List u analizi navodi tezu da postoje tri scenarija za izbore - prevremeni početkom naredne godine ili u maju, kada su i evropski izbori, ili u regularnom terminu u oktobru.

Prema "Katimeriniju" dominantni scenario je onaj prema kojem bi izbori bili održani >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u maju, u isto vrema kada i lokalni i izbori za Evropski parlament, a centralna tačka bi bio Sporazum iz Prespe, koji će, kako navodi list, "na kraju godine biti primenjen u Makedoniji a potom će se sa njegovom primenom preći i u Grčku“.

Pristalice ovog scenarija smatraju da će vlada premijera Aleksisa Ciprasa, čak i da uspe da obezbedi većinu, izgubiti legitimitet i da jer zato logično da se aktuelni premijer odluči za prevremene izbore.

Međutim, problem je što će ratifikacija Sporazuma iz Prespe biti "još sveža", kako navodi list, pa će to uticati na glasače u severnoj Grčkoj.

Izbori u oktobru, kada vlada Ciprasa i formalno završava mandat, je drugi i manji realno scenario, ali prema "Katimeriniju" sve je prihvatljiviji u redovima vlasti.

Osnovni argument je da će se tada već osećati pozitivne ekonomske mere u grčkom društvu, a građani će imati bolja finansijska primanja

Treći scenario je da izbori budu održani neposredno nakon ratifikacije Prespanskog sporazuma u grčkom parlamentu.

Ovaj termin je najmanje realan, i problematičan, kao i onaj u maju, upravo zbog uticaja Sporazuma iz Prespe na glasače u severnoj Grčkoj.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.