Kako predvideti zemljotres?

Izvor: Vostok.rs, 17.Maj.2011, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako predvideti zemljotres?

17.05.2011. -

Turističko tržište u leto 2011. godine očekuju ozbiljne promene. Odlučujući uticaj na stanje stvari imaju prirodne kataklizme.

Turistički operateri se plaše opadanja potražnje za aranžmanima za Španiju, gde je 11. maja u zemljotresu u gradu Lorki poginulo 9 ljudi, a još preko 320 je nastradalo. Takođe, zemljotresi jačine 5,1 stepeni potresli su grčko ostrvo Rodos. Zemljotresiu Španiji i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Grčkoj desili su se upravo onog dana kad je očekivan zemljotres u Rimu. Svaki peti stanovnik italijanske prestonice 11. maja nije otišao na posao, očekujući podzemne udare. Njihova bojazan se zasnivala na „predskazanjima" italijanskog seizmologa Rafaela Bendandija, koji je umro 1979. godine. Iako je institut, koji proučava nasleđe naučnika, zvanično izjavio da on ništa slično nije predvideo.

I zaista, još uvek nije pronađena nijedna naučna metoda za predviđanje zemljotresa, izjavio je u intervjuu za „Glas Rusije" zamenik direktora Instituta za fiziku zemlje „Šmit", Evgenije Rogožin.

Niko na svetu ne može da da stopostotno tačnu prognozu. Mogu da kažem samo koje zemlje za odmor se mogu smatrati podvrgnutima seizmičkoj opasnosti, a koje ne. Ako se uzme Španija, u njoj se zemljotresi vrlo retko dešavaju. Onaj koji se desio pre dva dana je slab zemljotres, da se nije desio direktno ispod grada na dubini od jednog kilometra niko ne bi poginuo. Zato što se istog dana na zemlji desilo desetak takvih zemljotresa, ali oni su bili daleko od naseljenih mesta i zato ih niko nije ni primetio.

Međutim, čovek treba da se pripremi za zemljotres, zato što se danas praktično sva letovališta u Evropi s vremena na vreme podvrgavaju zemljotresima, kaže stručnjak.

Cela Grčka je seizmoopasna. Turska takođe. A Egipat nije mnogo opasan. U principu, zona Crvenog mora je prilično mirna u seizmološkom pogledu. Jug Indije, gde je Goa, nije opasan seizmološki.

Stručnjaci savetuju da se u slučaju zemljotresa pre svega sačuva mir. Najveći čovekov neprijatelj u ovoj situaciji nisu zgade koje se ruše, već panika, upozorava Evgenije Rogožin.

Ako imate mogućnosti da brzo izađete napolje i da se odmaknete od zgrade, treba to da učinite. Ako nemate takvu mogućnost treba da stanete ispod dovratka i da tu pričekate. Pošto seizmološki udari traju svega nekoliko sekundi, na najbezbednijem mestu treba sačekati da prođe ovaj trenutak. Možete da se sklonite ispod kreveta ili ispod stola. To nije šala, zato što može da padne deo plafona, neka greda.

Međutim, neprijatnosti mogu vrebati turiste i u seizmički mirnim letovalištima. Početkom maja počeli su neredi na Maldivima. Na ulicama ove ostrvske države preko nedelju dana su trajali sukobi demonstranata i policije. Stanovništvo Maldiva je nezadovoljno ekonomskom reformom, koju je sprovela vlada, odredivši varijabilni kurs lokalne valute. Zbog toga Maldivi ove godine mogu biti zatvoreni za turiste.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.