Kad zagusti i takse mogu da padnu

Izvor: B92, 07.Nov.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad zagusti i takse mogu da "padnu"

Beograd -- Smederevska opština smanjila je komunalne takse preduzećima koja koriste obalu Dunava u poslovne svrhe i to na jedan odsto prethodnog iznosa.

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević ocenio je da je "jako važno da kompanija Ju-Es-Stil Srbija, kao najveći srpski izvoznik, najveći potrošač gasa, struje, korisnik železnice... dobro radi".

"Kompanija je predimenzionirana, deset puta je većeg kapaciteta nego što su srpske potrebe za čelikom i zavisimo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od tržišta u okruženju. Aktuelna situacija u Grčkoj, Italiji utiče na poslovanje kompanije, jer su one smanjile potrebu za čelikom. Sada se radi sa jednom, umesto sa dve visoke peći”, rekao je Umičević.

Iz Ju ES Stila je ranije saopšteno da kompanija nastavlja da se suočava sa brojnim izazovima u Srbiji koji podrazumevaju potpuno oslanjanje na kupovinu koksa, manje povoljan asortiman proizvoda, usporeni oporavak u regionu Balkana, kao i pritisak uvoznih proizvoda sa nižim cenama. "Kao odgovor na smanjene tržišne cene čelika i slabu potražnju, visoka peć u Ju Es Stil Srbija, koja je stavljena na tihi hod u drugom kvartalu 2011, ostala je u tom režimu rada i tokom trećeg kvartala 2011. godine", navodi se u saopštenju kompanije. Ju Es Stil Srbija upošljava više od 5.300 radnika i jedna je od retkih firmi u Smederevu koja svoje obaveze prema zaposlenima ispunjava redovno.

On je istakao i da je u SFRJ fabrika pravila gubitke i da je i tada država pomagala, ali da "morate da imate fabriku koja pravi čelik, jer bez toga neće raditi ni ostale industrije”.

" U pitanju privatna kompanija koja je zabeležila gubitak i traži se rešenje. Mi kao lokalna samouprava želimo da pomognemo u uslovima kriza, ne samo Ju-Es-Stil, već i sve druge kompanije koje koriste obalu Dunava u poslovne svrhe. Zato je Skupština grada donela skoro jednoglasno odluku o smanjenju ove komunalne takse”, istakao je je gradonačelnik Smedereva.

Taksa je, prema njegovim rečima, smanjena sa oko 240 na 2,5 miliona dinara godišnje.

To se odnosi i na NIS, koji koristi oko 1.100 metara operativne obale, ali i na sve druge korisnike Luke Smederevo, koja je najveća luka sa oko 7,5 miliona tona pretovara, što je tri do četiri puta više od Luke Bar.

"Postoji mogućnost da se, u komunikaciji sa kompanijom Ju-Es-Stil, izbalansira i ekološka taksa, koja ranije nije postojala.Treba biti svestan da je to realan izvor prihoda lokalnog budžeta i sa njima pregovaramo da pronadjemo optimalnu meru, pošto je kompanija dosta uložila u zaštitu životne sredine”, rekao je Umičević.

"Treba naći pravu meru da ne ugrozimo budžet grada, a da opet firma radi, pa makar sa jednom visokom peći. Jako je važno da oko 5.000 zaposlenih nastavi da radi i prima plate. Kada radnici primaju platu, to takodje puni budžet”, naveo je Umičević.

"Premijer i ministar ekonomije izrazili su spremnost da pomognu kompaniji da radi, jer ona je podrška ostaloj industriji kao veliki potrošač i gasa i struje i korisnik železnice. Čitav jedan lanac bi bio zaustavljen i verujem da to apsolutno ne sme da se dozvoli i da će se naći rešenje u saradnji sa kompanijom Ju-Es-Stil da ona radi, makar sa 50 odsto kapaciteta i da se radnici ne otpuštaju, zaključio je gradonačelnik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.