Južni tok prioritet

Izvor: RTS, 30.Jul.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni tok" prioritet

Studije izvodljivosti za zemlje učesnice u izgradnji gasovoda "Južni tok" Gasprom će obelodaniti do kraja godine. Iz kompanije poručuju da im je Južni tok prioritetna investicija u Evropi i da će biti završena prema planu.

Međudržavni sporazum za gradnju "Južnog toka" konačno su sa Rusijom potpisale sve zemlje kroz koje će prolaziti gasovod, dugačak 900 kilometara.

Gasovod ide od Rusije, ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crnog mora, prolazi kroz Bugarsku, Grčku, Srbiju, Mađarsku, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, a jedan krak, najverovatnije iz Srbije, žele i Republika Srpska i Makedonija.

U Gaspromu kažu da trenutno spremaju studije izvodljivosti za sve delove gasovoda i za potenicijalne grane gasovoda iz zemalja učesnica.

Studije, među kojima je i srpski deo gasovoda, Gasprom planira da završi do kraja 2010. godine, a posle toga slede investicione odluke i izdavanje dozvola za gradnju.

"I sam 'Južni tok' je gasovod koji se tiče političkih opcija u Evropi. Pošto je Evropa kazala da joj je stalo da se izgradi, ja mislim da će fizibiliti studija biti predočena najpre nekima u Evropi, pa tek onda zemljama koje učestvuju i na čijim teritorijama će se graditi", kaže Jelica Putniković iz "Balkanmagazina".

Moguće je da se sa prvim jesenjim danima zemlje kroz koje će gasovod prolaziti sastanu na konferenciji o "Južnom toku", koju je iniciralo srpsko Ministarstvo enregetike. O mestu u kojem će se skup održati odlučuje Gasprom.

U Gaspromu kažu da uviđaju značaj koordinacije među kompanijama koje ulažu u gasovod i da će ozbiljno razmotriti inicijativu Srbije za održavanje konferencije. 

Za izgradnju gasovoda, osim italijanskog Enija, zaiteresovane su i francuska kompanija "E-De-Ef" i nemački "Er-Ve-E". Procenjena vrednost investicije je 20 milijardi evra, a kapacitet gasovoda biće oko 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.