Jeremić: Aplikacija do kraja godine

Izvor: B92, Beta, 18.Nov.2009, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Aplikacija do kraja godine

Beograd -- Vuk Jeremić smatra da su ispunjeni uslovi za deblokadu Prelaznog sporazuma sa EU, nakon čega bi trebalo da usledi aplikacija Srbije za članstvo u Uniji.

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić, rekao je, posle sastanka sa vršiocem dužnosti ministra spoljnih poslova Grčke Dmitrisom Drucasom, da će se podnošenje kandidature verovatno desiti pre kraja godine. On je ponovio da je članstvo u EU strateški prioritet Vlade Srbije.

To ćemo lakše ostvariti sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčkom kao partnerom, ocenio je Jeremić i zahvalio Drucasu na principijelnoj podršci njegove zemlje integraciji Srbije u EU, kao i zalaganju za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Pitanja rešavanja statusa Kosova i Metohije i integracija u EU dva su odvojene teme za Srbiju, rekao je Jeremić i naglasio da Srbija nikada neće, ni implicitno, ni eksplicitno, priznati nezavisnost Prištine.

Jeremić je rekao da Srbija ima razumevanje za stav Grčke o pitanju imena države čiji je glavni grad Skoplje, imajući u vidu da je to veoma delikatno pitanje.

Podržavamo stav Vlade Grčke koji je razuman, uravnotežen i racionalan, rekao je Jeremić.

On je zahvalio Drucasu i na saučešću koje je uputio Srbiji povodom smrti patrijarha Pavla i dodao da će grčki ministar prisustvovati sahrani poglavara Srpske pravoslavne crkve, u ime Vlade Grčke.

Drucas je istakao da su Balkan i Srbija "deo naše evropske porodice", zbog čega je grčka vlada predložila inicijativu pod nazivom Agenda 2014, kao godinu kada bi sve države Zapadnog Balkana trebalo da postanu članice EU.

Grčka želi da ima lidersku ulogu na Balkanu i želi da podrži članstvo svih država zapadnog Balkana u EU, rekao je Drucas.

Prema njegovim rečima, nova Vlada Grčke smatra da bi 2014. godine, kada se navršava 100 godina od početka Prvog svetskog rata, sve zemlje regiona trebalo da postanu članice Unije.

Kako je objasnio Drucas, EU je najuspešniji mirovni projekat i upravo zato Unija i ima odgovornost da doprinese miru i stabilnosti u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.