Ivanov neće dozvoliti promenu imena Makedonije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2010, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov neće dozvoliti promenu imena Makedonije

SKOPLJE -

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov poručio je danas da dok je on predsednik neće dozvoliti promenu imena i identiteta zemlje.

On je u predsedničkom godišnjem obraćanju poslanicima u Sobranju pozvao na jedinstvo građane i posebno političare, jer, kako je rekao, "samo ujedinjeni možemo istrajati na putu ka evrointegracijama".

Odgovornost svakog relevantnog političara u zemlji je da ne zloupotrebljava grčko - makedonski spor u kontekstu integracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u EU i NATO, poručio je Ivanov.

Po njegovim rečima glavni razlog zbog kojeg još nema rešenja spora su neki grčki političari, a ne oni u Makedoniji.

Ivanov je naglasio da će mu i dalje prioritet biti intenziviranje makedonsko - grčkog dijaloga i traganje za uzajamno prihvatljivim rešenjem u okviru Rezolucije UN iz 1993 godine.

Makedonski predsednik se osvrnuo i na neka pitanja nevladinog sektora i medija, ističući da neki iz raznih udruženja, medija i eksperti, opterećeni bitkom za vlast , brišu granice između vladinog i nevladinog sektora, između politike i medija, što dovodi do gubljenja poverenja naroda i suštine demokratije.

Ivanov se založio i za ubrzanje procesa implementacije Okvirnog sporazuma kao jednog od glavnih prioriteta, i za privredu koja će poboljšati životni standard građana.

Makedonska opozicija razočarana

Umesto da bude predsednik svih građana, Đorđe Ivanov je izabrao da bude portparol premijera Gruevskog i vladajuće VMRO- DPMNE, ocene su opozicije današnjeg obraćanja predsednika Ivanova u Parlamentu.

U njegovom, kako su ocenili, praznom govoru, opozicija je videla bezidejnost predsednika u vezi spora sa Grčkom oko ustavnog imena, kao i zbog kritika na adresu opozicije, medija i nevladinih organizacija, a i nespominjanja predloga za prevremene izbore.

Na žalost jedina svetla tačka u njegovom obraćanju bile su sijalice na novogodišnjoj jelki, rekla je poslanica Liberalnodemokratske stranke Roza Topuzova Karovska.

Andrej Petrov iz Socijaldemokratske stranke je upitao o kakvom uspostavljanju prijateljstva po svetu govori predsednik, kada njegovi politički mentori iz VMRO-DPMNE usred Brisela prave skandale i teraju prijatelje iz Makedonije.

Opoziciona Nova demokratija je razočarana zbog toga što su zalaganja predsednika samo deklarativna, dok iz vladajuće DUI smatraju da je Ivanov posvetio pažnju na međuetničke odnose.

Vladajuća većina je zadovoljna predsednikovim govorom ističući da je to bio državnički govor koji odražava realnost.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.