Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Jan.2019, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanov: Objavljivane Zakona o jezicima u Službenom glasniku protivustavno

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je danas da je objavljivanje Zakona o jezicima i Zakona o ratifikaciji Dogovora sa Grčkom u Službenom glasniku bez njegovog potpisa protivustavno i da predstavlja krivično delo.

U pisanoj izjavi Ivanov je istakao da je "ovo trenutak koji će da pokaže da li u Republici Makedoniji postoji Ustavni sud, da li funkcioniše tužilaštvo, da li postoji nezavisno sudstvo i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da li postoji vladavina prava".

Predsednik parlamenta Taljat Džaferi je sinoć sam potpisao Zakon o jezicima kojim albanski psotaje drugi službeni jezik pored makedonskog i Prespanski dogovor i bez potpisa šefa države, koji to odbija da učini, poslao u Službeni glasnik koji je to odmah objavio.

"Kasno sinoć imali smo mogućnost da vidimo pravo lice vladine koalicije SDSM i DUI kja sebe smatrra za proevropsku... Objavljivanjem ta dva zakona je prekršen član 75 Ustava, napravljeno je nezakonito i to predstavlja osnov za krivično gonjenje", rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik se zapitao da li će visoki predstavnici međunarodne zajednice koji podržavaju koalicionu vladu Zorana Zaeva na neki način podržati objavljivanje ta dva zakona.

"Da li će podržati ove presedane koji nose nesagledive posledice i štetu po pravo i pravnu državu i da li ovakve presedane primenjuju u svojim državama?", zapitao se Ivanov.

U Službenom glasniku Makedonije tvrde da je objavljivanje Zakona o upotrebi jezika i Dogovora sa Grčkom o rešavanju spora oko imena učinjeno u skladu sa zakonom i da su to morali da objave.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednički izbori u Makedoniji krajem aprila

Izvor: Beta, 15.Jan.2019

Predsednik parlamenta Makedonije Taljat Džaferi izjavio je danas da će predsedničke izbore raspisati najkasnije 8. februara i da bi prvi krug trebalo da bude održan 21. aprila."Razmatra se mogućnost da prvi krug predsedničkih izbora bude održan 21. aprila, a drugi 5. maja, čime bi bio ispunjen...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.