Ikonomidis: Grčka ne priznaje Kosovo

Izvor: RTS, 16.Jul.2015, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikonomidis: Grčka ne priznaje Kosovo

Grčka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i taj stav ostaje nepromenjen, rekao je grčki ambasador u Beogradu Konstantinos Ikonomidis.
Ikonomidis je odgovarajući na pitanje dnevnika Danas da li izjava šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa da će Atina podržati Kosovo u učlanjivanju u međunarodne organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znači korak u pravcu priznanja Kosova, istakao da "grčki stav o ovom pitanju ostaje nepromenjen".
Osim toga, Ikonomidis je rekao da su izjave grčkog ministra spoljnih poslova u Prištini jasne.
Kojicas je posle razgovora sa kosovskim premijerom Isom Mustafom na pitanje novinara da li će Grčka priznati nezavisnost Kosova, kako navode prištinski mediji, ostao nedorečen, istakavši da će Grčka pomoći Kosovu da se učlani u neke međunarodne organizacije i najavio da će Grčka otvoriti na Kosovu kancelariju za saradnju Grčke i Kosova.
Takođe, i agenciji Tanjug je u Ambasadi Grčke potvrđeno da ta zemlja ne priznaje Kosovo i dodaju da su izjave Nikosa Kocijasa u Prištini jasne.
U ambasadi preciziraju da je Kocijas govorio o daljim aktivnostima na uspostavljanju Kancelarije za ekonomska pitanja i trgovinu, a ne o najavama za otvaranje Kancelarije za vezu.
"Grčka Kancelarija za vezu u Prištini postoji od 2000. Ono što se planira jeste da sa radom počne Kancelarija za ekonomska pitanja i trgovinu i to bez ikakvih diplomatskih ili konzularnih privilegija ili imuniteta", navode u Ambasadi.
U Ambasadi dodaju da je taj plan prvi put najavljen 2012. godine, a da je Kocijas u Prištini govorio o daljim aktivnostima na uspostavljanju Kancelarije.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je Srbija od Grčke zatražila objašnjenje izjave Kocijasa da će Atina "podržati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije".
Dačić je rekao da je svestan pritisaka koje Grčka trpi kako bi priznala nezavisnost Kosova, ali da veruje da do toga neće doći.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.