IZBORNI DAN U GRČKOJ: Da li je moguća jednopartijska vlast?

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2023, 16:31

IZBORNI DAN U GRČKOJ: Da li je moguća jednopartijska vlast?

U Grčkoj su jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima.

Dva glavna rivala na izborima su premijer Kirijakos Micotakis (55) i Aleksis Cipras (48) koji predvodi Sirizu, prenosi AP.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da stranka premijera Kirijakosa Micotakisa, konzervativna Nova demokratija, vodi ispred partije Siriza, levičara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Aleksisa Ciprasa, koja je vladala Grčkom od 2015. do 2019. na vrhuncu grčke dužničke krize, preneo je Rojters.

Novi izborni sistem, delimično proporcionalan, znači da će pobednik biti malo verovatan ukoliko ne osvoji više od 46 odsto glasova, nakon čega će dva glavna rivala morati da pronađu potencijalne saveznike ili će, što je verovatnije, doći do održavanja novih izbora za mesec dana, navodi agencija.

Posle izbora, ako se potvrde prognoze, tri vodeće stranke - Nova demokratija, Siriza i socijalistički PASOK, dobiće, redom, po tri dana da pokušaju da formiraju vladu.

Nova demokratija, sa rejtingom od 32 do 37 odsto, u teoriji bi mogla da se udruži sa PASOK-om, koji zauzima treće mesto sa prognoziranih 8 do 11 odsto glasova podrške.

Te dve stranke su stavile svoj istorijski animozitet na stranu i vladali su Grčkom tokom dužničke krize.

Međutim, premijer Micotakis (55) rekao je u intervjuu za Rojters da bi više želeo jaku jednopartijsku vladu.

- Iskustvo nas je u Grčkoj naučilo da su jednopartijske vlade mnogo stabilnije od koalicionih - istakao je Micotakis.

Podrška Sirizi se kreće između 27 i 31 odsto, a ankete pokazuju da bi Siriza morala da se udruži sa više od dve stranke, uključujući PASOK, da bi osvojila većinu u parlamentu koji ima 300 mesta.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.