Herkulovski napori Grčke

Izvor: RTS, 21.Nov.2011, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Herkulovski napori Grčke

Grčka koaliciona vlada čini "herkulovske napore" da zemlju izvuče iz krize, rekao predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. Grčka namerava da u potpunosti ispoštuje odluke donete na Evropskom samitu u oktobru, poručuje grčki premijer Papademos.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je, na konferenciji za novinare sa grčkim premijerom Lukasom Papademosom u Briselu, izrazio podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "herkulovskim naporima" koje čini nova grčka koaliciona vlada da tu zemlju izvuče iz krize.

Barozo je ponovo naglasio da "sve grčke političke sile moraju zajedno da rade i podrže vladine napore" u ovo presudno vreme za Grčku, prenela je grčka novinska agencija ANA.

Prvi čovek Evropske komije je naveo da koaliciona vlada u Grčkoj pruža odlučnu poruku o političkoj stabilnosti u toj zemlji.

Barozo je uveren da će Grčka primeniti odluke donete 26. oktobra, naglasivši da je grčki premijer ponovio obećanje da će njegova zemlja ispuniti obaveze.

"Poverenje i odlučnost su od presudne vaznosti, ne samo za međunarodnu zajednicu da bi nastavila da finansira Grčku, već i za međunarodna tržišta", ocenio je Barozo.

Žan Manuel Barozo je grčkom premijeru preneo da Komisija čini sve što je u njenoj moći da pomogne Grčkoj putem programa tehničke pomoći, uz uslov da Grčka želi sama sebi da pomogne i ostvari širi politički konsenzus.

Papademos je, sa druge strane, izjavio da Grčka namerava da u potpunosti ispoštuje odluke donete na Evropskom samitu u oktobru i naglasio da su se sve glavne političke stranke u zemlji obavezale na to oformivši novu koalicionu vladu.

Lukas Papademos je uveren da će te obaveze biti ispunjene na način koji će raspršiti sumnje Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda po pitanju odlučnosti grčkih vlasti da ispune svoje obaveze.

Na pitanje o pismenoj garanciji koju su evropske vlasti tražile od grčkih stranačkih lidera, Papademos je rekao da će grčka vlada obezbediti takve garancije.

Grčki premijer je podvukao da je veoma važno da grčki politički lideri pozitivno odgovore na zahtev Evrogrupe i MMF-a o pismenim garancijama, dodajući, međutim, da način na koji će stranački lideri te garancije dati u potpunosti zavisi od njih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.