Gruevski i Papandreu bez dogovora o imenu

Izvor: S media, 25.Mar.2010, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski i Papandreu bez dogovora o imenu

Predsednici vlada Makedonije i Grčke Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu nisu uspeli danas, tokom susreta u Briselu, da se dogovore o spornom pitanju imena makedonske države.

U 40-minutnom razgovoru, u kome je bilo reči i o jačanju saradnje dve zemlje, Gruevski i Papandreu nisu se sporazumeli oko načina n akoji bi se prevazišao spor zbog imena makedonske države, javio je Radio "Slobodna Evropa".

Obraćajući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se novinarima pre susreta, Gruevski je izjavio da trenutno ne može da proceni da li se pojačao pritisak na Grčku u cilju rešavanja spora, ali je ukazao da se oseća veći interes za okončanje tog problema, javila je makedonska agencija MIA.

Nakon razgovora nije bilo izjava za medije.

Današnji susret u Briselu treći je sastanak Gruevskog i Papandreua. Prethodno su se, u oktobru prošle godine, sastali takodje u Briselu, a u novembru na Prespanskom jezeru. Ni tada dvojica državnika nisu uspela da prevazidju spor Atine i Skoplja oko imena.

Ujedinjene nacije već godinama pokušavaju da pronadju kompromisno rešenje za naziv makedonske države. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija", tvrdeći da je to ime severne grčke provincije od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO.

Posle raspada Jugoslavije i proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, Makedonija je primljena u UN pod privremenim nazivom "Bivša jugoslovenska republika Makedonija".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.