Gruevski: Zapad da pritisne Atinu

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gruevski: Zapad da pritisne Atinu

Skoplje -- Makedonski premijer Nikola Gruevski ocenio da su slabi izgledi za rešenje spora Atine i Skoplja oko naziva Makedonije i pozvao Zapad da izvrši pritisak na Grčku

"Mnogo je gore nego ranije. Situacija se može odblokirati ako bi Grčka došla pod pritisak zemalja kao što su SAD, Nemačka i Francuska. U protivnom, ne može", rekao je Gruevski u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Gruevski je rekao da su vlade Grčke i Makedonije ostvarile izvestan napredak ka kompromisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u periodu od 2009. do 2011. kada je grčki premijer bio socijalista Jorgos Papandreu, ali je sve krenulo suprotnim tokom juna 2012, kada je na čelo vlade došao konzervativac Andonis Samaras.

Gruevski je za neuspeh okrivio Samarasa, optuživši ga da je njegov stav "jedna od najradikalnijih u istoriji problema".

Makedonski premijer negirao je da je postavljanje ogromnih statua Aleksandra Makedonskog i njegovog oca Filipa II u Skoplju, koje Grci smatraju svojim herojima, razlog za ljutnju Atine i zauzimanje čvršćeg stava u sporu oko naziva.

"Pošto smo stvorili sopstvenu državu smatrali smo da je dobro da imamo 20-30 spomenika ljudima iz sopstvene istorije. Nismo nameravali da izazovemo probleme sa Grcima", rekao je Gruevski.

Na pitanje kakav bi pritisak trebalo primeniti na Grčku Gruevski je rekao da bi velike sile trebalo da podsete Atinu na odluku Međunarodnog suda pravde iz 2011. da Grčka nije bila u pravu kada je 2008. blokirala ulazak Makedonije u NATO.

"Voleo bih da pritisak ide u pravcu poštovanja odluke Međuanrodnog suda pravde. Tražim da se poštuje međunarodno pravo. Inače, kakva je svrha tog suda i međunarodnog prava", dodao je Gruevski za Fajnenšel tajms.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Gruevski traži da Zapad izvrši pritisak na Atinu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2013

Makedonski premijer Nikola Gruevski ocenio je da su izgledi za rešenje spora Atine i Skoplja oko naziva Makedonije slabiji nego ikad u proteklih 18 meseci i pozvao zapadne zemlje da izvrše pritisak na Grčku. "Mnogo je gore nego ranije. Situacija se može odblokirati ako bi Grčka došla pod pritisak...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.