Grčkoj novi paket pomoći

Izvor: Politika, 21.Feb.2012, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčkoj novi paket pomoći

BRISEL – Posle 12 sati pregovora, ministri finansija zemalja zone evra postigli su sporazum o novom paketu pomoći Grčkoj u vrednosti od 130 milijardi evra, javile su svetske agencije.

Prema sporazumu, privatni poverioci i banke otpisaće dug Grčkoj kako bi se on do 2020. spustio na oko 120,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Od privatnih poverilaca zatraženo je da dobiju znatno manje novca na osnovu grčkih obveznica nego što su očekivali, odnosno da smanje dug >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Grčke za 107 milijardi evra.

„Nije preterivanje reći da je ovo istorijski dan za grčku ekonomiju”, kazao je grčki premijer Lukas Papadimos.

Žan-Klod Junker, premijer Luksemburga i predsedavajući sastanka, rekao je da je od privatnih poverilaca Grčke zatraženo da pristanu na gubitak od 53,5 odsto od nominalne vrednosti grčkih obveznica.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da će kontrola poštovanja obaveza Grčke biti pooštrena.

„Plan za spas Grčke zasniva se na strogom uslovu: on predviđa povećan nadzor Grčke i konstantno prisustvo misije Evropske komisije”, koja će pomoći Grčkoj da modernizuje državni aparat, kazao je Ren.

Grčka je na proleće 2010. od EU i MMF-a dobila prvi paket pomoći od 110 milijardi evra. Atina je prošle sedmice prihvatila nove mere štednje kao uslov za novi paket pomoći, vredan 130 milijardi evra.

Sporazum bi trebalo da okonča višemesečnu nestabilnosti koja je uzdrmala zonu evra i da spreči bankrot Grčke.

Beta

objavljeno: 21.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.