Grčkoj 110 milijardi evra

Izvor: RTS, 08.Maj.2010, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčkoj 110 milijardi evra

Lideri 16 zemalja evrozone na vanrednom samitu u Briselu odobrili hitan zajam Grčkoj. Šefovi država i vlada ozvaničili sporazum Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda o 110 milijardi evra pomoći Grčkoj u periodu od naredne tri godine.

Na vanrednom samitu održanom noćas u Briselu, šefovi 16 država i vlada evrozone odobrili su hitan zajam Grčkoj i ozvaničili sporazum Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda o 110 milijardi evra namenjenih toj zemlji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u periodu od naredne tri godine.

Nešto ranije parlamenti Nemačke i Italije usvojili su zakone kojima se omogućava upućivanje pomoći Grčkoj, a parlament u Atini je pre dva dana usvojio program štednje.

Zadovoljstvo rezultatima samita u Briselu bilo je neskriveno. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ponovio je da će države članice evrozone učiniti sve što je potrebno da bi se obezbedila finansijska stabilnost Grčke.

"Važna zajednička tačka svih dogovorenih elemenata paketa je da će evrozona štititi zajedničku valutu evro svim sredstvima. Imamo na raspolaganju nekoliko instrumenata i iskoristićemo ih, a to su evropske institucije, Savet Evropske unije, Evropska komisija, Evropska centralna banka i države članice zone. To je bila jednoglasna odluka na ovom samitu", rekao je predsednik Evropske Komisije Žoze Manuel Barozo.

Poučeni iskustvom Grčke u evrozoni su odlučni da spreče izbijanje slične krize u budućnosti.

"Spremni smo da proširimo i ojačamo ekonomski nadzor i koordinaciju politike u evrozoni, a to podrazumeva i posvećivanje pažnje nivoima zaduženosti država i razvoju konkurentnosti. Kao drugo, želimo da osnažimo postojeći Pakt za stabilnost i rast i omogućimo mnogo efikasnije sankcije", naveo je predsednik Saveta Evropske unije Herman Van Rompaj. 

Prema njegovim rečima, biće formiran i jedan snažan okvir za upravljanje krizama, u okviru kojeg će se poštovati princip budžetske odgovornosti svake države članice evrozone.

Zaštititi stabilnost Evrope i evra

Troškovi zaduživanja Grčke dostigli su juče novi maksimum, a cene akcija na berzi u Atini su u padu, zbog bojazni da će Grčka teško sprovesti mere štednje. Prvi čovek grčke vlade istakao je važnost zaštite evra i stabilnosti Evrope u budućnosti.

"Na ovom samitu smo takođe ponovo potvrdili nešto što je veoma važno - potreba da se zaštiti evrozona nije vezana samo za grčki problem. Zbog toga ovde donete odluke pokazuju našu odlučnost da radimo zajedno i na taj način zaštitimo stabilnost evra i stabilnost same Evrope", istakao je Jorgos Papandreu, grčki premijer.

Neimenovani izvor iz evrozone istakao je da je vrednost zajedničke evropske valute pala  proteklih dana zbog strahovanja da bi se zemlje poput Španije i Portugala mogle suočiti sa sličnim problemima kao i Grčka.

Prema njegovim rečima, uz pomoć obveznica koje će izdati Evropska komisija, a uz garanciju država evrozone, finansiraće se mehanizam za sprečavanje prelivanja grčke dužničke krize na Španiju i Portugal.

Lideri Evrozone su u Briselu takođe najavili predloge za formiranje Evropskog stabilizacionog mehanizma čiji je cilj očuvanje finansijske stabilnosti, a o idejama Evropske komisije u vezi sa tim razgovaraće u nedelju ministri finansija Evropske unije.

Evropska komisija će sledeće nedelje predložiti mere koje bi trebalo da osiguraju veći nivo koordinacije, saradnje i fiansijske discipline unutar evrozone.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčkoj odobren hitan zajam

Izvor: B92, 08.Maj.2010

Beograd,Beč -- Čelnici 16 zemalja evro-zone na vanrednom samitu u Briselu odobrili su hitan zajam Grčkoj...Sastanak je istovremeno bio i prilika da se razgovara o merama prevencije kako se grčka kriza ne bi ponovila. Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi založili...

Nastavak na B92...

Grčka dobila pomoć, Evropska unija brani evro

Izvor: Press, 09.Maj.2010, 06:26

Na vanrednom samitu održanom u Briselu šefovi 16 država i vlada evrozone odobrili su hitan zajam Grčkoj i ozvaničili sporazum Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda o 110 milijardi evra namenjenih toj zemlji u periodu od naredne tri godine ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.