Grčki triler ne jenjava

Izvor: Politika, 11.Maj.2012, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki triler ne jenjava

EU pojačava pritisak na Atinu, dok su vodeće partije spremnije na saradnju i formiranje koalicione vlade

Od našeg dopisnika

Atina – Grčkom političkom trileru oko formiranja koalicione vlade još se ne vidi kraj ali se, pod pritiskom dužničke realnosti i pretnjama Brisela, pojavljuje nada da bi tvrdoglavi partijski lideri mogli da popuste. Među njima čak i levičarski lider Aleksis Cipras, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što daje nadu da bi, iz trećeg pokušaja, posle lidera Nove demokratije i Koalicije radikalne levice Siriza, sada Evangelos Venizelos iz Pasoka možda mogao da formira kakvu-takvu prelaznu višepartijsku vladu.

Okolnosti u kojima se traga za koalicionim partnerima svakog trenutka se menjaju. Posle iznenadne odluke evrozone da Atinu liši milijarde evra ili petine dogovorene tranše kredita, usledila je nedvosmislena poruka nemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea da „zona evra može da izdrži bez Grčke, da Evropa ne propada tako lako jer je stvorila mehanizme zaštite” i da „ne može da one koji ne žele da ostanu u evrozoni i ispunjavaju svoje obaveze, na to da prisiljava”.

Grčki partijski lideri su pod pritiskom realnosti postali nešto „mekši”, počeli su da menjaju pozicije i pokazuju veću spremnost za saradnju. Utoliko pre što je vrlo jasno i upozorenje predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza da će Grčka morati da napusti evrozonu ukoliko se ne bude držala dogovora sa EU.

„Poštujem Grčku i njen parlament ali isto tako poštujem i 16 evropskih parlamenata koji su odobrili memorandum. Ukoliko neka članica ne poštuje pravila ’kluba’ – bolje je da ga napusti”, poručio je Barozo.

Venizelos je za formiranje vlade već dobio načelni pristanak konzervativne Nove demokratije, ali i značajnu podršku lidera Demokratske levice Fotisa Kuvelisa koji je spreman da uđe u vladu pod uslovom da im se pridruži i Siriza. Kuvelis traži da to bude prelazna vlada sastavljena od najuglednijih političara koja bi imala zadatak da sačuva opstanak Grčke u evrozoni i uz postepeno oslobađanja od memoranduma sa evropskim kreditorima.

Kuvelis donosi 14 poslaničkih mesta i insistira da sastavni deo vlade bude Siriza jer bi bez nje sve, kako je rekao, bilo protiv volje naroda. Siriza je drugim mestom na izborima bila iznenađenje ali i jasna poruka, kako kaže Kuvelis, da Grci više ne žele vladavinu dve partije, da žele višepartijsku vladu sa drugačijim pogledom na stvarnost.

Ukoliko Venizelos ne uspe i predsednik Grčke bude primoran da raspiše nove izbore, ankete pokazuju da bi Siriza mogla da dobije čak 27 posto glasova, gotovo 10 procenata više nego na prethodnim i osvoji 128 poslaničkih mesta, a da bi Nova demokratija bila odmah iza sa oko 57 poslanika. Zbog toga, lider konzervativaca Antonios Samaras pozdravlja koaliciju u kojoj bi bio Aleksis Cipras, od koga sada, očigledno, mnogo zavisi jer bez njihovih glasova, svaka vlada bi bila slaba i kratkog veka.

Da bi eventualno ušao u ovakvu vladu, Cipras mora da jasno definiše partijske pozicije i odluči da li ostaje pri tvrdoj liniji. Sudeći po njegovoj jučerašnjoj izjavi, Siriza je spremna da popusti. Cipras je izjavio da bi izlazak Grčke iz evrozone bio katastrofa za zemlju i da je spreman da učini sve što je realno da bi zemlja opstala u monetarnoj uniji. Međutim, on i dalje smatra da su odredbe memoranduma neprihvatljive i da sporazum sa poveriocima mora biti revidiran.

Venizelos ima još malo vremena, jer rok ističe u nedelju, a okolnosti se menjaju vrtoglavom brzinom. Novi izbori bili bi najlošiji izbor i zato lider Nove demokratije kaže da ukoliko bude formirana koalicija samo između Pasoka, Sirize i Demokratske levice, on neće glasati protiv takve vlade. Istovremeno, kako kaže, ne boji se novih izbora na kojima je jasno da im sleduje drugo mesto.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 12.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.