Grčki teatar apsurda u evrozoni

Izvor: RTS, 09.Mar.2015, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki teatar apsurda u evrozoni

Kako bi podstakla ekonomiju, Evropska centralna banka počela je da pušta novac za kupovinu državnih obveznica u vrednosti od 60 milijardi evra mesečno do septembra iduće godine. Ministri finansija evrozone na sastanku u Briselu razmatraju mere grčke vlade za nastavak finansijske pomoći toj zemlji.
Grčki ministar finansija Janis Varufakis predstavlja evropskim partnerima paket reformskih mera kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi Grčka što pre dobila neophodni novac. U slučaju da evrozona odbaci grčki predlog, on najavljuje održavanje referenduma ili vanrednih parlamentarnih izbora.

"Preciznu listu mera koju je Grčka dostavila, evrogrupa je načelno prihvatila, ali sada je potrebno da razradimo detalje sa institucijama i grčkom vladom", kaže evropski komesar za finansije Pjer Moskovisi.
Grčke i kiparske obveznice za sada nisu među onima čiju kupovinu je od danas najavila Evropska centralna banka, a to se može očekivati tek kada kontrole reformskih programa u tim zemljama budu okončane. U Grčkoj raste nezadovoljstvo potezima nove vlade.
Neizvesnost sa Grčkom i znatno lošiji nemački izvoz od očekivanog početkom godine negativno su se odrazili na evropsko finansijsko tržište.
"Ovo je teatar apsurda, jer nismo spremni da rešimo probleme u evrozoni. Rešenje za Grke jeste da napuste evrozonu na 10 godina i za to vreme postave privredu na noge. Moramo da skrešemo njihov dug da bi se grčka ekonomija povratila na duži rok, a grčki narod zaslužuje tu šansu", kaže berzanski stručnjak Robert Halver.
Premijer Cipras sve više u sopstvenim redovima nailazi na kritike da je izdao izborni program, iako pred domaćom publikom i dalje tvrdi da će sa evropskim kreditorima biti produženi samo dogovori o kreditu, a ne i svi programi mera štednje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka: Novi izbori ili referendum o kreditu

Izvor: Večernje novosti, 10.Mar.2015, 08:56

PREGOVARAČKA nit između Brisela i Atine, prilično se istanjila, uporedo sa strpljenjem EU i grčkih međunarodnih kreditora. Pretnje lansirane sa Egeja uoči razgovora u sedištu evrozone, samo što nisu prepunile briselsku čašu. Ministar finansija u grčkom timu, Janis Varufakis, bio je nedvosmislen:...

Nastavak na Večernje novosti...

EU: štampanje para protiv krize

Izvor: Economy.rs, 10.Mar.2015

Evropska centralna banka počinje otkup obveznica u vrednosti od 60 milijardi evra mesečno da bi podstakla ekonomiju do septembra iduće godine.

Nastavak na Economy.rs...

Grčko raskršće

Izvor: Danas, 10.Mar.2015

U Atini Aleksis Cipras je javno opomenuo svog najistaknutijeg ministra Janisa Varufakisa da "manje priča, da se više bavi akcijom". U Briselu samo pola sata ministri finansija evrozone posvetili su ponašanju vlade Sirize, poručujući da je vreme da se Grčka okrene ozbiljnom razgovoru sa ekspertima...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.