Grčki poslanici polažu račune

Izvor: Politika, 21.Dec.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki poslanici polažu račune

Imovinska karta pokazala da su parlamentarci bogati ljudi

Od našeg dopisnika

Atina – Koaliciona vlada premijera Luke Papadimosa suočava se sa ozbiljnom krizom jer nema jedinstvenog stava oko novog smanjenja penzija – čak do 40 odsto. Nova demokratija neće da podrži usvajanje novih mera štednje i njen lider Antonios Samaras upozorava da bi to mogao da bude razlog za napuštanje tropartijske prelazne vlade.

U situaciji kada Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zbog pritiska evropskih kreditora nema ni vremena ni izbora jer do 15. januara mora da „stvori” i dodatne dve milijarde evra, ponašanje konzervativaca, kako piše ovdašnja štampa, karakteriše se kao „politička igra Samarasa sa koalicionom vladom”.

Međutim, mnogo više pažnje i diskusija izazvalo je objavljivanje na sajtu parlamenta imovinskih karti poslanika u kojoj su detalji o imovinskom stanju i prihodima 572 grčka političara u 2009. godini. Suština je, navodno, namera da se proveri da li je bilo ko od njih novac prebacio u zapadne banke.

Prema rečima predsednika Komiteta za kontrolu u parlamentu Vangelisa Argirisa, „ukoliko se ustanovi da je neko prebacio makar 100 evra u švajcarsku banku, to će se smatrati kršenjem zakona”. Takođe, odmah je konstatovano da je kod jedanaest poslanika, čija imena nisu saopštena, depozit znatno uvećan, pa će morati da objasne poreklo novca.

„Najvažnije je da je ustanovljeno da poslanici nisu imali račune u švajcarskim ili drugim zapadnim bankama, da postoje podaci da je devet poslanika kupilo nove stanove, nekoliko njih zemlju”, kaže Argiris.

Javnost sada zna ono što je, u stvari, znala i pre: političari su bogati ljudi. Tako je bivši premijer Jorgos Papandreu od plate „inkasirao” oko 123.000 evra. Ima račune u dve domaće banke od 51.435 evra i 9.944 evra, a njegova supruga Ada na računu ima oko 20.000 i u akcijama 228.000 evra. Bračni par ima dve kuće od više od 300 kvadrata i apartman u Patri.

Lider konzervativne Nove demokratije Antonis Samaras je od plate uštedeo 107.000 evra, na jednoj štednoj knjižici ima 8.951 evro, a na drugoj 285.000 evra, na trećoj 9.312, na četvrtoj 3.775 evra. Ima hiljade kvadrata poslovnog prostora, zemlju u Lavriju, i Eviji, apartman u Nafpliju i Atini, kuće u dve atinske opštine...

Lider grčkih komunista Aleka Papariga, kako i sleduje, ima manje: 91.000 evra od plate, više od 40.000 iz drugih izvora, samo jedan stan...

Bivši premijer Kostas Karamanlis ima 130.000 od plate, i ušteđevinu od 830.000 evra i 168.000 u dolarima.

Dora Bakojani ima ušteđevinu na raznim računima, ukupno oko 200.000 evra. Međutim, njen suprug je od plate zaradio 273.000 evra i uštedeo milion i po. S obzirom na to da u Grčkoj gotovo svi imaju stanove i zemlju, tako i Dora Bakojani ima vredne stanove u Glifadi, nekoliko lokala u centru Atine, u inostranstvu...

Grci tek sada proučavaju detalje i stiču pravu sliku o bogatstvu političke elite. S tim što činjenica da su bogati u Grčkoj i nije novost jer se vlast decenijama selila i delila između nekoliko dinastija. Istini za volju, sudeći po platama za koje sada kada je pritisla kriza ima prostora za smanjenja, čak i od 60 odsto, jasno je da ni ostatak nacije u državnoj službi i bankama nije živeo loše. S tim što neko uvek mora da plati ceh, i što je tajnost računa u švajcarskim bankama – švajcarski izum i decenijska politika.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 22.12.2011.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.