Grčki parlament usvojio zakon o merama štednje

Izvor: Blic, 15.Jan.2013, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki parlament usvojio zakon o merama štednje

Grčki parlament usvojio je danas zakon kojim se ratifikuju brojni uslovi postavljeni zemlji da bi mogla da dobije potrebnu međunarodnu pomoć, što uključuje širok dijapazon mera, od strože kontrole budžeta do platne skale za - špijune.

Skupština je usvojila mere koje je privremeno bila usvojila vlada krajem prošle godine da bi Grčka mogla da dobije novu tranšu pomoći.

Evropski kreditori prošlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << meseca su odobrili novu tranšu zajma od 49,1 milijardu evra, od koje je 34,3 milijardi evra isplaćeno u roku od nekoliko dana a ostatak će biti uplaćen do marta.

Mnogi od uslova usvojeni su samo privremeno i istekli bi za 40 dana da parlament nije odobrio zakon.

Evropska unija i Međunarodni monetarni fond odobrili su pomoć u zajmovima Grčkoj uz uslov da će ona uvesti jake mere štednje.

Cipras i Šojble se sukobili oko mera štednje

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble i grčki levičarski opozicioni lider Aleksis Cipras sukobili su se danas oko programa štednje nametnutog Grčkoj da bi mogla da dobije međunarodnu pomoć.

Grčki političar smatra da je takav pristup rešenju grčkog problema "noćna mora" i da predstavlja neuspeh.

Cipras je vodja levičarske parlamentarne koalicije Siriza i žestoki je protivnik politike štednje koju zagovara Nemačka.

Kao rezultat oštrih budžetskih rezova i strukturnih reformi nametnutih Grčkoj, politike koju zagovara Nemačka i njen ministar finansija Šojble, Grci se suočavaju sa "siromaštvom, nezaposlenošću i porastom fašizma", rekao je Cipras u saopštenju.

Grčki opozicionar danas se sastao sa Šojbleom u ministarstvu finansija u Berlinu. Cipras je opisao sastanak, kao "koristan i konstruktivan".

Šojble je sa svoje strane jasno istakao da Grčka mora da primeni paket mera štednje i reformi na koje se obavezala da bi dobila zajam ako želi da ostane jedna od 17 zemalja koje koriste evro, rekao je jedan nemački zvaničnik posle njihovog susreta.

Ministarstvo nije izdalo saopštenje, što nije neuobičajeno pošto

Cipras nije član vlade.

Povezane vesti: Smanjen budžetski deficit Grčke Protesti ispred grčkog parlamenta, premijer obećao da neće biti novih mera štednje Atina bez javnog prevoza uoči štrajka Grčka: Bez saglasnosti o merama u koalicionoj vladi Predsednik grčkog parlamenta odstupio zbog optužbi za korupciju

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Grčki parlament usvojio zakon o mjerama štednje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Jan.2013

Grčki parlament usvojio je u ponedjeljak zakon kojim se ratifikuju brojni uslovi postavljeni zemlji da bi mogla da dobije potrebnu međunarodnu pomoć, što uključuje širok dijapazon mjera, od strože kontrole budžeta do platne skale za špijune. Skupština je usvojila mjere koje je privremeno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.