Grčki parlament o novim merama štednje, sukobi u Atini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2012, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki parlament o novim merama štednje, sukobi u Atini

ATINA -

Grčki parlament počeo je danas popodne sednicu na kojoj će glasati o novim merama štednje koje država treba da usvoji kako bi dobila novu tranšu pomoći od EU i MMF-a.

Glasanje se ne očekuje pre 23 sata, a sednicu parlamenta otvorio je njen predsednik Filipos Pecalnikos.

Dve preostale partije u vladajućoj koaliciji, socijalistički Pasok i konzervativna Nova demokratija, podržavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mere štednje i računaju na 236 glasova od ukupno 300, navodi Frans pres.

Grčka vlada je kasno sinoć odobrila mere štednje koje je predložila delegacija "trojke" - MMF, EU i Evropska centralna banka, kako bi zauzvrat dobila 130 milijardi evra novog zajma da država ne bi bankrotirala, jer već u martu ne bi mogla da ispunjava svoje finansijske obaveze.

Novim paketom mera je, između ostalog, predviđeno smanjenje plata u privatnom sektoru, kao i otpuštanje 150.000 radnika zaposlenih u javnom sektoru.

U Grčkoj je bez posla trenutno preko 20 odsto radno sposobnog stanovništva.

Desetine hiljada Grka i dalje protestuje u centru Atine

Desetine hiljada ljudi i dalje večeras demonstriraju na trgu Sintagma u centru Atine ispred grčkog parlamenta, dok je vlada upozorila da bi odbacivanje novih mera štednje značilo da bi Grci morali da podnesu "nezamislivo teže" žrtve.

Demonstranti su bacali bombe ručne izrade, a policija je uzvratila suzavcem i šok bombama, prenose grčki mediji.

"Suzavac je dopro i u prostorije parlamenta", požalio se levičarski poslanik Panajotis Lafazanis.

Parlament je večeras započeo raspravu o novim merama štednje, a glasanje se ne očekuje pre 23 sata.

Mnogi Grci veruju, međutim, da je njihov standard već u ogromnom padu i da bi nove mere štednje, koje uključuju smanjenje minimalnih primanja za 22 odsto, samo još povećale njihove nedaće.

"Što je mnogo, mnogo je", izjavio je Manolis Glezos (89), jedan od najčuvenijih grčkih levičara koji je poznat po tome što je 1941. sa Akropolja krišom skinuo nacističku zastavu, podižući moral okupirane Atine.

Glezos, koji je među učesnicima večerašnjeg protesta u centru Atine, smatra da će nove mere doneti uništenje koje neće proći.

Demonstranti su zapalili i nekoliko kafića i bioskopa u centru grada, kao i jednu banku, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.