Grčki novinar oslobođen optužbi

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki novinar oslobođen optužbi

Atina -- Grčki novinar Kostas Vaksevanis je oslobođen optužbi da je prekršio zakon o privatnosti objavljivanjem imena 2.000 bogatih Grka s novcem u švajcarskim bankama.

Vaksevanis je oslobođen danas, u ponovljenom procesu, saopštili su sudski zvaničnici.

Vaksevanis je prošle godine oslobođen optužbi, ali je državni tužilac uporno tražio ponovno suđenje na višem sudu, jer su se, kako je rekao, pojavili novi dokazi u tom slučaju.

"Lagardinu listu" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 2.059 imena Grka s računima u švajcarskoj banci HSBC, koje bi trebalo ispitati zbog moguće utaje poreza, uručile su 2010. Grčkoj francuske vlasti.

Kristin Lagard, sadašnja šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u to vreme je bila francuska ministarka finansija, preneo je Rojters.

Slučaj Vaksevanis privukao je pažnju svetske javnosti i razljutio Grke koji optužuju više uzastopnih vlada da se nisu izborile s utajivačima poreza, dok primenjuju mere štednje na sve ostale.

U julu, grčki poslanici glasali su za podizanje optužnice protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, pošto su tužioci otkrili da su imena troje njegovih rođaka uklonjena s liste.

Odluku suda da oslobodi Vaksevanisa optužbi pozdravila je predstavnica za slobodu medija OEBS-a Dunja Mijatović, naglasivši da bi grčke vlasti trebalo da ga zaštite i omoguće mu da se bavi istraživačkim novinarstvom.

Mijatovićeva je istakla da "privatnost nikada ne treba da bude razlog da se spreči objavljivanje podataka od javnog značaja" i da je ključno da novinari mogu da obavljaju svoj posao bez straha od kažnjavanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.