Grčki ministar zdravstva poziva na evakuaciju kampa Idomeni

Izvor: Studio B, 24.Mar.2016, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki ministar zdravstva poziva na evakuaciju kampa Idomeni

Grčki ministar zdravstva Andreas Ksantos pozvao je na postepenu evakuaciju izbeglica iz kampa Idomeni, ocenivši da je to "jedino rešenje" pošto su humanitarne agencije počele da se povlače, a uslovi za život su sve teži.

Humanitarne agencije počele su da se povlače iz prihvatnih centara u Grčkoj nezadovoljne nedavnim dogovorom EU i Turske, za koji smatraju da je u suprotnosti sa medjunarodnim pravom.

U reportaži iz Idomenija grčki list Proto tema navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da su migranti i izbeglice iz tog kampa na grčko-makedonskoj granici počeli štrajk gladju i blokadu puteva, u znak protesta zbog dogovora Brisela i Ankare.

Kako prenosi makedonska agencija MIA, pozivajući se na grčke medije, u Idomeniju se nalazi oko 12.000 ljudi, od kojih su skoro polovina deca o kojima nema ko da se brine posle povlačenja mnogih nevladinih organizacija.

UNHCR, Lekari bez granica, Medjunarodni komitet za spas, Norveški savet za izbeglice i organizacija Spasite decu objavili su da se povlače zato što nisu saglasni sa "masovnim proterivanjem izbeglica koje je predvidjeno dogovorom EU i Turske".

Grčki ministar zdravlja Ksantos koji je posetio Idomeni, rekao je da su uslovi za život u tom kampu očajni, dodajući da je kamp neodrživ i da je zato jedino rešenje postepena evakuacija. On je pozvao medjunarodne agencije za pomoć da se vrate u kamp u Idomeniju.

Ministar za migracijsku politiku Janis Muzalas je rekao da u uslovima koji vladaju u kampu ne može da garantuje da neko dete izbeglica neće umreti.

Prema poslednjim procenama grčkog koordinacionog tela za izbegličku krizu u celoj Grčkoj ima oko 49.000 izbeglica i migranta.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Grčki ministar zdravstva poziva na postepenu evakuaciju kampa Idomeni

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Mar.2016

Grčki ministar zdravstva Andreas Ksantos pozvao je danas na postepenu evakuaciju izbeglica iz kampa Idomeni, ocenivši da je to "jedino rešenje" pošto su humanitarne agencije počele da se povlače, a uslovi za život su sve teži...Humanitarne agencije počele su da se povlače iz prihvatnih centara...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.