Grčki mediji: Pao dogovor Ciprasa i Zaeva – Republika Severna Makedonija

Izvor: RTS, 12.Jun.2018, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki mediji: Pao dogovor Ciprasa i Zaeva – Republika Severna Makedonija

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu, u Prespi, tvrde grčki mediji.
"Dogovor bi mogao biti objavljen danas", rekao je neimenovani zvaničnik vlade, prenosi Rojters.

Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom u ponedeljak, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << te najavili da će danas nastaviti razgovor kada bi sve trebalo da bude jasno.
Očekuje se, naime, da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za grčku i makedonsku javnost.
Grčki mediji objavili su detalje još nepotvrđenog sporazuma koji su navodno postigli premijer Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Aleksis Cipras, a prema kojem će se ta bivša jugoslovenska država ubuduće zvati Republika Severna Makedonija i to ime će biti korišćeno za sve namene.
Atinski list "Eifemerida" i "Radio 24/7" javili su da prema sporazumu, u koji su imali uvid, pridev makedonski ostaje ispred nacionalnosti i jezika.
Sporazum, između ostalog, predviđa izmenu Ustava, s tim da će morati da se izbriše član koji pominje "makedonsku manjinu" izvan granica zemlje. Posebna komisija će se, kako se navodi, razmotriti korišćenje robnih marki dveju zemalja.
Koraci koji slede nakon potisivanja sporazuma su ratifikacija u makedonskom parlamentu, a ako predsednik Đorđe Ivanov odbije da ga potpiše, odmah bi trebalo da bude održano i drugo glasanje.
Po ratifikaciji sporazuma, Grčka će uputiti pismo EU i NATO kojim će podstaći pregovore o pristupanju Severne Makedonije u EU i NATO, pod uslovom da se izvrši reviziju Ustava.
Savet ministara inostranih poslova (25-26 juna) i samit EU (28-29. juna) bi tražio da se Severnoj Makedoniji da pozitivan signal za početak pregovora o pristupanju, uprkos protivljenju Francuske i Holandije, ali uz podršku Nemačke .
Severna Makedonija bi na samitu NATO, 11. jula, bila pozvana u članstvo Alijanse, pod uslovom da se izvrše ustavne promene.
Potom bi vlada Zorana Zaeva poslala pismo u više od 190 država koje su priznale "Republiku Makedoniju" da će u bilateralnoj i međunarodnoj komuniciji biti korišteno novo ime.
U periodu od jula do decembra ove godine, vlada Zorana Zaeva će biti u obavezi da organizuje referendum i ako rezultat izjašnjavanja građana bude pozitivan, doći će do ustavnih promena.
Ako rezultati referenduma ne budu pozitivni predviđen je "plan B", koji predviđa održavanje parlamentarnih izbora koji bi imali referendumski karakter.
Nakon implementacije sporazuma u Severnoj Makedoniji, grčki parlament će ratifikovati sporazum istovremeno sa glasanjem o prijemu susdne zemlje u NATO.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčki mediji: Dogovoren naziv - Republika Severna Makedonija

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2018

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu u Prespi, tvrde grčki mediji...Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom u ponedeljak,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.