Grčki mediji: Dogovoren naziv - Republika Severna Makedonija

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2018, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki mediji: Dogovoren naziv - Republika Severna Makedonija

Republika Severna Makedonija je novo ime bivše jugoslovenske republike oko kojeg su se složili premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, a sporazum će biti ozvaničen ovog vikenda, najverovatnije u subotu u Prespi, tvrde grčki mediji.

Cipras i Zaev su sat vremena razgovarali telefonom u ponedeljak, te najavili da će danas nastaviti razgovor. Tada će sve biti jasno. Očekuje se, naime, da nakon konačnog dogovora bude objavljeno zajedničko saopštenje za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << grčku i makedonsku javnost.

"Skopsko pitanje: jedan korak do ugovora", "Danas se zatvara pitanje u Skoplju", "Danas ključni telefonski razgovor", "Severna Makedonija je ime oko kojeg su se složili premijeri", samo je deo naslova u grčkim medijima, nakon jučerašnjeg razgovora Ciprasa i Zaeva.

Postizanje dogovora o prevazilaženju spora dugog više od 25 godina biće od velikog značaja za obe zemlje, posebno za Makedoniju koja očekuje da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju EU i poziv za priključenje NATO-u već na predstojećem samitu u Briselu.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.