Izvor: B92, 09.Apr.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki dug ponovo u prvom planu

Berlin, London, Atina -- Saopštenje Evropske centralne banke da je Grčka daleko od bankrotstva ne deluje ubedljivo, pišu nemački mediji, koji ističu da je grčki dug opet u prvom planu.

"Kakva je stvarna situacija najbolje se vidi po tome što Atina plaća višestruko veću kamatu od evropskog proseka za kratkoročne državne obveznice", konstatuje Noje osnabriker cajtung. Plan spasavanja Grčke koji je u martu pripremljen na sastanku vrha EU, ali iz razumljivih razloga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još nije konkretizovan, moraće na kraju da se primeni.

Bez obzira na sve kritike špekulacija Grčke, one primoravaju članice evrozone da izađu na čistinu, prenosi Dojče vele.

"Šta to sa nemačkog stanovišta znači pokazuju nastojanja Angele Merkel da se u akciju spasavanja uključi i MMF. Na taj način kancelarka nastoji da smanji ceh nemačkih poreskih obveznika", piše Noje osnabriker cajtung.

Grčkom se bavi i "Fajnenšel tajms Dojčland", koji ističe da je analitičar rejting agencije "Fič" Kris Prajs u pravu kada kritikuje neizvesnost u kojoj članice evrozone drže investitore u Grčkoj.

"Međutim, preteran je zahtev da se kreditima odmah priskoči u pomoć Atini. Analitičar "Fiča" morao bi, zapravo, da zna šta pokreće takvim zahtevom - izaziva paniku, onemogućava racionalno prosuđivanje i dodatno pogoršava situaciju u kojoj je Grčka i koja ionako nije ružičasta", naveo je list.

"Umesto da grozničavo zasipaju Grke kreditima, vlade članica evrozone trebalo bi da ostanu mirne. Naravno da je moguće da će na kraju Grčkoj biti potrebna pomoć evrozone i MMF i svi bi trebalo da se pripreme za takav slučaj", ističe "Fajnenšel tajms Dojčland".

List dodaje da "još nema razloga za paniku. Sve dok ima izgleda da se tržišta smire i dok Grčka sama ne traži pomoć evrozona može da čeka".

Britanski Bi-Bi-Si ocenjuje da su se finansijske teškoće Grčke produbile, pošto su kamatne stope po kojima se zadužuje dostigle u četvrtak rekordnih 7,4 odsto, dok je vrednost akcija na berzama pala usled sumnji da će joj EU priteći u pomoć.

Poređenja radi, obveznice koje izdaje nemačka vlada nose kamatu od oko tri procenta.

Finansijski analitičari procenjuju da su ovako visoke kamatne stope neodržive i da će grčka vlada u narednih nekoliko dana morati da preispita dosadašnju strategiju i da zatraži pomoć.

"Grčka ne traži pomoć"

Prezadužena Grčka nije tražila pokretanje spasilačkog plana evrozone i MMF-a, ali su razrađene pojedinosti o tome kako plan treba da bude sproveden, saopštio je grčki ministar finansija.

Grčka je suočena sa rastućim troškovima pozajmljivanja u poslednjih nekoliko dana, što je znak da tržišta strahuju da Atina neće biti u stanju da vraća svoje dugove i da će spasavanje uskoro biti potrebno.

Zemlja je mesecima u dubokoj dužničkoj krizi, a u martu su se vođe država evrozone saglasile o planu pomoći, koji nudi Grčkoj zajmove na bilateralnoj osnovi i fondove MMF-a, kako bi se izbeglo da Atina prestana da vraća dugove i ugrozi evro.

Grčka se nadala da će postojanje plana spasavanja umiriti tržišta i sniziti njene troškove pozajmljivanja.

Upitan da li će Grčka tražiti pomoć, ministar finansija Jorgos Papakonstantinu kaže da se "takvo pitanje nije postavilo."

On je rekao da je vlada zabrinuta zbog visokih kamatnih stopa koje mora da nudi za svoje hartije od vrednosti, ali veruje da će stope pasti čim se vrati tržišno poverenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.