Grčki Jevreji suprotstavljaju se neonacističkoj stranci

Izvor: Southeast European Times, 24.Maj.2013, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčki Jevreji suprotstavljaju se neonacističkoj stranci

Antisemitski stav Zlatne zore je zabrinjavajuć, kažu analitičari i zvaničnici.

24/05/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 24.5.2013.

Dok kritičari optužuju grčku neonacističku stranku Zlatna zora da stoji iza sve većeg broja napada na imigrante, u trenutku kada njena popularnost raste, lideri jevrejske zajednice zabrinuti su zbog, kako kažu, antisemitskih stavova ekstremista.

Do ovih poziva je dolazi dok se premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Antonis Samaras bori da pronađe način da se uhvati u koštac sa fenomenom Zlatne zore.

Stranka, koja je osvojila 0,29 odsto glasova 2009. godine, prošle godine je dobila 18 poslaničkih mandata, sa skoro 7 odsto glasova, i gotovo udvostručila tu podršku u nekim nedavno urađenim anketama.

Njen uspon uznemirio je kritičare u toj zemlji, poznatoj po svom nepokolebljivom otporu nacistima u Drugom svetskom ratu, u kojoj je većina jevrejskog stanovništva istrebljena.

Samaras, čija je koaliciona vlada podeljena oko nacrta zakona protiv rasizma, obećao je slamanje te grupe u svom govoru u martu povodom obeležavanja 70. godišnjice prvih deportacija solunskih Jevreja za logor smrti Aušvic-Birkenau.

Grčka vlada će doneti zakon koji će biti „potpuno nepopustljiv prema nasilju i rasizmu“, navodi Samaras, ukazujući da s obzirom na uspon neonacističkh stranaka u Evropi vlade moraju da budu „vrlo pažljive i da im ne dozvole da dobiju na značaju kao što je to bilo tridesetih godina“.

Ali, nacrt zakona se našao u zastoju zbog zabrinutosti da bi mogao da proizvede kontraefekat i donese još veću podršku Zlatnoj zori. Šef EU za ljudska prava kaže da postoji dovoljno dokaza da se ta stranka zabrani.

„Ta stranka je vrlo opasna za grčku demokratiju ... oni su sebe učinili vrlo atraktivnim za Grke koji su u nevolji zbog duboke ekonomske krize i privlače nezaposlene“, kaže Viktor Eliezer, član Centralnog odbora jevrejskih zajednica Grčke, u izjavi za SETimes.

„Politički sukobi između stranaka sada su jači i one to vide kao nešto važnije od zajedničkog stava prema antisemitizmu i ksenofobiji u Grčkoj“, dodao je on.

Odbor se žalio direktoru grčke TV stanice koja je imala intervjue sa četiri poslanika Zlatne zore, izražavajući „veliko negodovanje zbog emitovanja, promovisanja i širenja ekstremnih rasističkih sentimenata koje iznose oni koji poriču Holokaust i koji se zalažu za nacizam u Grčkoj“.

Članovi stranke nose košulje sa drevnim grčkim meandrom koji podseća na svastiku. Lider Nikolaos Mikaloliakos kaže da je Holokaust fikcija i iznosi bujicu kritika usmerenih prema imigrantima, Jevrejima, bankarima i kapitalistima, istovremeno se protiveći merama štednje koje uvodi vlada po zahtevu EU-MMF-ECB, u zamenu za pakete ekonomskog spasa. On je porekao da je njegova stranka pod uticajem nacističke ideologije.

Antonis Klapsis, šef istraživanja na Institutu za demokratiju Konstandinos Karamanlis u Grčkoj, rekao je da se vlada suočava sa dilemom kako se nositi sa Zlatnom zorom, uprkos, kako je rekao, njenom ekstremizmu.

„Njihov antisemitizam osnova je svih drugih njihovih ideja i načina na koji grade svoju antiimigranstku politiku. Oni su neonacisti“, izjavio je on za SETimes.

Predstavnici Zlatne zore nisu odgovorili na molbe da prokomentarišu to.

„Problem je što se stiče utisak da Zlatna zora, bez obzira šta vlada radila, dobija sve veću podršku zbog finansijske krize“, rekao je Klapsis. „Oni su uspeli da ubede hiljade ljudi da imaju sve odgovore za ovaj problem, ali nemaju nikakvih odgovora za bilo koje probleme.“

Poslanik Zlatne zore Ilias Panagiotaros izjavio je australijskoj televiziji SBS da se stranka oblikuje prema terorističkoj grupi Hezbolah u Libanu, koju podržavaju Sirija i Iran, a koja želi da se Izrael ukloni sa mape.

„Zlatna zora želi da postane, a i postaće, ono što je Hezbolah u Libanu“, rekao je on.

Zlatna zora je stekla podršku deljenjem besplatne hrane, ali traži da građani pokazuju lične karte kako bi dokazali da su Grci.

Aleks Sakelariu, istraživač i sociolog Univerziteta Panteion u Atini, kaže da nema razloga za brigu.

„Antisemitizam, da li prikriveni ili otvoreni, postaje, korak po korak, sve češća i prihvatljivija ideologija koja se artikuliše uglavnom preko Zlatne zore. Svaka vrsta reakcije i javne osude Zlatne zore i njenog antisemitizma je korisna, jer je ovo jedan od njihovih glavnih i ideoloških elemenata koje ne bi trebalo da zaboravimo.“

Da li mislite da stranka Zlatna zora treba ili ne treba da bude zabranjena? Komentarišite u prostoru ispod teksta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.