Grčka zatvorila banke na nedelju dana

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2015, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka zatvorila banke na nedelju dana

29.06.2015. -

U Grčkoj su do 6. jula zatvorene sve banke. Za Grke će važiti i dnevno ograničenje od 60 evra za podizanje novca na bankomatima, dok će stranci nesmetano moći da podižu svoj novac. Do 7. jula biće zatvorena i grčka berza.

Banke će biti zatvorene do 6. jula, dan posle raspisanog referenduma.

Uredba o kontroli kapitala, objavljena u službenom glasniku grčke vlade, predviđa niz mera koje su naložene finansijskim institucijama, u trajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << od 28. juna do 6. jula, što su potpisali predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Alekis Cipras.

"Izuzetno hitne i nepredviđene potrebe da se zaštiti grčki finansijski sistem i grčka ekonomija zbog nedostatka likvidnosti, uzrokovane odlukom Evrogrupe od 27. juna da odbije produženje ugovora o dugu sa Grčkom", navodi se u Uredbi, navodi AFP.

U sinoćnjem televizijskom obraćanju naciji, Cipras je najavio da će biti sprovedena kontrola finansijskoj kapitala u zemlji, pošto su Grci na njegov poziv na referendum o ponudi kreditora odgovorili povlačenjem novca iz banaka.

Povlastice za turiste i hitna reakacija kreditora

Istovremeno, grčka vlada je poručila je da neće biti ograničenja za strane turiste prilikom podizanja novca iz banaka u toj zemlji, preneo je AFP.

Vlasti u Atini odlučili su da turisti koji borave u Grčkoj i vlasnici kreditnih kartica izdatih u drugim zemljama neće biti pogođeni merama kontrole kapitala.

"Svako ko poseti, ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji", navedeno je u saopštenju grčke vlade.

U međuvremenu, nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je lidere vodećih nemačkih partija na krizni sastanak danas u Berlinu, na kome će biti reči o krizi u Grčkoj, saopštio je jedan nemački zvaničnik.

Zvaničnik je rekao da su šefovi i parlamentarni lideri svih partija zastupljenih u nemačkom parlamentu, uključujući predstavnike Zelenih i levice, pozvani da prisustvuju sastanku, naveo je Rojters.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je juče da Merkelova "poseduje ključ" za rešenje grčke krize, ističući da Atina ostaje otvorena za dalje razgovore sa međunarodnim kreditorima.

Ministri finansija evrozone odbili su u subotu da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

Izvor: RTS    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postoji li prostor za dogovor s Grčkom?

Izvor: EurActiv Srbija, 29.Jun.2015

Na finansijskim tržištima u Evropi zavladao je strah zbog neizvesne situacije u Grčkoj, kojoj ozbiljno preti bankrot već 30. juna, i koja je odlučila da šaltere svojih banaka zatvori do 6. jula, uz ograničenje povlačenja novca na bankomatima, dok berza ostaje zatvorena dan duže. Evropske i azijske...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Brisel za dogovor u poslednji čas

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jun.2015, 07:39

Banke u Grčkoj juče nisu otvorile vrata posle odluke vlade, donete u nedelju uveče, da uvede kontrolu kapitala i ograniči mogućnost podizanja gotovine sa računa na svega 60 do najviše 100 evra...U isto vreme, EU je preko francuskog predsednika Olanda i nemačke kancelarke Merkel ponudila Atini...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.