Grčka zaključila dogovor s predstavncima svojih vjerovnika

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Dec.2017, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka zaključila dogovor s predstavncima svojih vjerovnika

ATENA - Grčka je obznanila u subotu da je postigla dogovor s predstavnicima svojih vjerovnika u sklopu treće revizije sadašnjeg programa pomoći zemlji, koji će odrediti isplatu sljedećeg obroka zajma.

"Postigli smo sporazum s predstavnicima institucija o svim temama", rekao je novinarima grčki ministar financija Euklid Cakalotos.

Cakalotos i ministar gospodarstva Georges Stathakis su od utorka u >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Ateni razgovarali s predstavnicima Europske unije, Europske središnje banke (ESB), Europskog mehanizma stabilnosti (MES) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Da bi dobila zeleno svjetlo od vjerovnika za deblokiranje zajma, Grčka se morala obvezati da će ispuniti u prosincu 95 preuzetih obveza, posebice reformu javnih službi i socijalne zaštite, liberalizaciju tržišta energije te ubrzanje privatizacije.

Zaključak treće procjene grčkog programa je predviđen na sastanku Euroskupine 22. siječnja i trebao bi otvoriti put za novu tranšu zajmova zaduženoj zemlji, pod uvjetom da grčki parlament usvojo reforme.

Grčka od 2010. živi od međunarodnih zajmova Europljana i Međunarodnog monetarnog fonda kroz tri programa, u zamjenu za sve oštrije mjere štednje.

Treći program pomoći koji financiraju zemlje članice EU-a, ali ne i MMF-a traje do kolovoza 2018. i Atena se nada da će se zatim okrenuti prema tržištima da bi se sama financirala.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.