Grčka postigla sporazum sa predstavnicima kreditora

Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Dec.2017, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka postigla sporazum sa predstavnicima kreditora

Grčka je danas saopštila da je postigla sporazum sa predstavnicima kreditora u okviru treće revizije programa pomoći koja će odrediti naredne rate pomoći.

"Postigli smo sporazum sa predstavnicima institucija po svim pitanjima", rekao je novinarima ministar finansija Euklid Cakalotos.

Cakalotos i ministar ekonomije Jorgos Statakis su od utorka u Atini razgovarali sa predstavnicima Evropske unije, Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << centralne banke, Evropskog mehanizma stabilizacije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Da bi dobila zeleno svetlo za deblokadu kredita, Grčka će morati da u decembru ispuni 95 preuzetih obaveza, uključujući reformu javnih službi i socijalne zaštite, liberalizaciju tržišta energije i ubrzanje privatizacije.

Konačni zaključak "treće evaluacije" grčkog programa biće predstavljen evrogrupi 22. januara i trebalo bi da otvori put novoj tranši zajma Grčkoj, pod uslovom da grčki parlament usvoji tražene reforme.

Grčka od 2010. živi od međunarodnih kredita u zamenu za sve jače mere štednje i deregulaciju koje su smanjile BDP za četvrtinu i dovele stopu nezaposlenosti do rekordnog nivoa u evrozoni.

Treći program pomoći, koji finansiraju države članice Eu i MMF, traje do avgusta 2018. a Atina se nada da će posle toga moći da se vrati na tržišta da bi se sama finansirala.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor Grčke s kreditorima, u decembru 95 obaveza

Izvor: N1 televizija, 02.Dec.2017

Grčka je saopštila da je postigla sporazum sa predstavnicima kreditora u okviru treće revizije programa pomoći, koja će odrediti naredne rate..."Postigli smo sporazum sa predstavnicima institucija po svim pitanjima", rekao je novinarima ministar finansija Euklid Cakalotos...Cakalotos i ministar...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.