Grčka vratila 200 miliona evra duga MMF-u

Izvor: RTS, 06.Maj.2015, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka vratila 200 miliona evra duga MMF-u

Grčka je danas otplatila kamate vredne 200 miliona evra Međunarodnom monetarnom fondu, što je prva od dve tranše kamata koje Atina treba da otplati do sredine meseca, saopštilo je grčko Ministarstvo finansija.
Atina je uspela da otplati manju kamatu od dve čija ukupna vrednost dostiže gotovo milijardu evra, uprkos neuspehu da sa međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kreditorima (EU i MMF) postigne sporazum o reformama koji bi otključao tranšu kredita pomoći vrednu 7,2 milijarde evra, navodi agencija Frans pres, prenosi Tanjug.
Grčki zvaničnici odbacuju spekulacije da vlada u Atini neće prikupiti dovoljno novca da otplati 750 miliona evra kamata MMF-u, koje na naplatu dospevaju 12. maja.
Izvori iz Atine su za Frans pres rekli da Grčka planira da u periodu od 8. do 15. maja prodajom obveznica pribavi 2,8 milijarde evra.
Pozivajući se na "izuzetno hitne i nepredviđene potrebe" za novčanim sredstvima, vlada u Atini je prošlog meseca izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahteva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku.
Procene su da bi ovakav potez mogao doneti u državnu kasu oko 2,5 milijardi evra.
Najnoviji potez grčkih vlasti, nezabeležen u istoriji te zemlje, poslednji je pokazatelj da zvanična Atina ubrzano ostaje bez sredstava, u vreme pregovora o ekonomskim reformama koje će zadovoljiti međunarodne kreditore, konstatuje AFP.
Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka za sada platila ratu MMF-u

Izvor: B92, 06.Maj.2015

Grčka je vratila 200 miliona evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), saopštili su izvori bliski grčkom Ministarstvu finansija...Iako ima finansijskih problema zbog kašnjenja u zaključivanju sporazuma sa svojim kretidorima o daljoj pomoći, Grčka je uspela da u nekoliko navrata isplati delove...

Nastavak na B92...

Grčka vratila 200 miliona evra duga MMF-u

Izvor: Blic, 06.Maj.2015

Vlada Grčke vratila je 200 miliona evra duga Međunarodnom monetarnom fondu, saopštili su danas izvori bliski grčkom Ministarstvu finansija u Atini...Iako ima finansijskih problema zbog kašnjenja u zaključivanju sporazuma sa kretidorima o daljoj pomoći, Grčka je uspela da isplati delove duga MMF-u..."Tranša...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.