Grčka vlada prosledila parlamentu zakon o smanjenju plata

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka vlada prosledila parlamentu zakon o smanjenju plata

Grčka vlada danas je parlamentu te zemlje prosledila zakon koji predviđa smanjenje plata zaposlenih u državnim službama, piše agencija Asošiejted pres.

Parlament će o predloženom zakonu, kojim se predviđa smanjenje plata za 30.000 zaposlenih u državnim službama, glasati sledeće nedelje. Prema predviđenom zakonu, plate bi počele da se smanuju do kraja ove godine.

Kako navodi Asošiejted pres, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predviđaju se dodatna smanjenja plata, čime će verovatno biti ušteđeno oko 2,8 milijardi evra.

Dan nakon masovnih protesta održanih u Atini i Solunu, zbog mera štednje koje je vlada uvela kako bi smanjila javnu potrošnju, danas je ponovo u glavnom gradu Grčke mirno protestovalo oko 50 zaposlenih u Ministarstvu finansija.

"Mi smo protiv mnogo toga što taj zakon podrazumeva", rekao je glavni predstavnik asocijacije zaposlenih u grčkom Ministarstvu finansija Tasos Gumas.

Zbog smanjenja penzija, danas su ispred ministarstva odbrane demonstrirali i penzionisani vojnici, dok su na Kritu demonstracije održali i poljoprivrednici.

Smanjenje penzija i plata je deo mera štednje koje Grčka sprovodi kako bi joj bila odobrena nova tranša pomoći u vrednosti od 110 milijardi evra.

Grčka vlada je od svojih kreditora - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, dobila preporuku da mere o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru primeni pre svega na zaposlene koji će ubrzo u penziju.

Vlasti Grčke planiraju da do 2015. godine ukinu 150.000 radnih mesta u javnom sektoru u kome je sada zaposleno 750.000 ljudi. Ta mera bi se sprovodila tako što se ne bi popunjavala radna mesta nakon odlaska u penziju, niti bi biti obnavljani ugovori o radu na određeno vreme.

Povezane vesti: Kameron: Pretnja svetskoj ekonomiji ozbiljna kao i 2008. Ozborn: Evrozona mora da se suoči sa rizikom po banke Merkelova i Sarkozi u nedelju o problemima u evrozoni Evropske akcije i evro značajno opali zbog grčkog deficita Mančester: 35.000 ljudi protestovalo zbog budžetskih restrikcija
Pogledaj vesti o: Nedelja štednje

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka: Novi rezovi u javnom sektoru

Izvor: S media, 06.Okt.2011

Pred grčkim parlamentom našao se još jedan predlog vlade o smanjenju plata u javnom sektoru. Mirni protesti u Atini i Solunu. ..Grčka vlada danas je parlamentu te zemlje prosledila zakon koji predviđa smanjenje plata zaposlenih u državnim službama, piše agencija Asošiejted pres...Parlament...

Nastavak na S media...

Slovencima plate ostaju zamrznute?

Izvor: B92, 07.Okt.2011, 11:35

Ljubljana -- Slovenačka vlada je parlamentu dostavila predlog zakona prema kojem bi se i u sledećoj godini produžilo važenje mere o zamrzavanju plata u državnom sektoru...Ta mera je predložena nedelju dana nakon što je agencija Fič snizila kreditni rejting te zemlje...Vlada premijera Boruta Pahora...

Nastavak na B92...

Mađarski "porez na čips" širi se na nove proizvode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2011

BUDIMPEŠTA -..Mađarska vlada planira da spisak namirnica koje oporezuje kao nezdrave proširi i na kafu, aromatizovana piva, gazirana alkoholna pića i energetske napitke, objavio je danas mađarski dnevni list "Nepsabadšag"...Kontroverzni zakon kojim se uvodi poseban porez na preterano slanu ili...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.