Grčka vlada na novom ispitu

Izvor: Politika, 09.Nov.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka vlada na novom ispitu

U nedelju glasanje o poverenju kabinetu Antonisa Samarasa

Od našeg dopisnika

AtinaGrčka vlada je na novom ozbiljnom ispitu posle prihvatanja zahteva opozicione partije Siriza da se u nedelju u ponoć u parlamentu glasa o poverenju kabinetu premijera Antonisa Samarasa. Tokom trodnevne debate poslanici će izneti svoju i partijsku poziciju i opredeliti sudbinu vlade, kojoj je neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najmanje 151 glas u parlamentu, koji broji 300 poslanika.

„Kap u čaši”, koja je isprovocirala političku krizu, bila je „policijsko preuzimanje” zgrade bivše državne RTV, a sve po nalogu vlade. Burnu reakciju u domaćoj javnosti, ali i na političkoj sceni, izazvalo je isterivanje novinara i tehničara koji su, posle Samarasovog rešenja o ukidanju nacionalnog kanal 11. juna, okupirali zgradu ERT-a i pet meseci nastavili da emituju program.

Većina opozicionih političara osudila je ovaj akt, ali je lider Sirize Aleksis Cipras otišao najdalje postavivši zahtev da se glasa o poverenju vladi. Međutim, premijer Samaras smatra da će iz ovog nametnutog okršaja vlada izaći još jača.

„Odgovorićemo, demokratija se ne boji istine”, poručio je Samaras i istakao da je u proteklom periodu učinjeno mnogo, da su delimično prevaziđeni problemi, da ima pozitivnih pokazatelja i da se ne sme dozvoliti nijedan korak unazad.

Njegov koalicioni partner, lider socijalističkog Pasoka Evangelos Venizelos, Ciprasovu inicijativu naziva „primerom nacionalne neodgovornosti” koji devalvira sve napore da se u pregovorima sa „trojkom” međunarodnih kreditora ispolji jedinstvo. Prema mišljenju Venizelosa, Cipras to čini u najnesrećnijem momentu, kada Grčka pokušava da svetu pošalje optimističku poruku da je stanje bolje i da je na putu izlaska iz krize.

Prema oceni političkih analitičara, iako Cipras u nekim stvarima ima pravo, ovog puta nije za to izabrao pravi momenat. Jer, u skupštinskoj debati će se čuti i mnoge zamerke vladinoj politici, nezadovoljstvo merama štednje, nabrajaće se propusti... Sve to, u trenutku kada eksperti „trojke” borave u Atini i sa vladom biju bitku oko novog budžeta, visine deficita i rokova za otpuštanje hiljada državnih službenika.

„Trojka” insistira na popunjavanju „rupe u budžetu” od preko dve milijarde, dok vlada priznaje da nedostaje samo 500 miliona evra.

Zaključni razgovori sa „trojkom” pomereni su za nedelju i ponedeljak, posle izjašnjavanja parlamenta. Ali da pregovori i ovog puta idu teško, svedoče informacije da su inspektori zahtevali da se ponovo smanje penzije što je vlada kategorički odbila. Ponovo je, dakle, u pitanju zaostala tranša kredita od milijardu evra jer je do sastanka Evrogrupe ostalo samo nekoliko dana.

S druge strane, bivši zaposleni u ERT-u dobijaju podršku sve većeg broja ljudi koji ne napuštaju prostor ispred zgrade ERT-a koju čuvaju jake policijske snage. Grupa bivših novinara ERT-a, od njih ukupno 2.600, i dalje sa otvorenog prostora putem interneta nastavlja sa emitovanjem programa. 

J. Pavlović-Stamenić

objavljeno: 09.11.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.