Grčka večeras otvara granice za turiste bez ograničenja, pet sati za prolaz kroz Severnu Makedoniju

Izvor: JuznaSrbija.info, 15.Jun.2020, 08:03

Grčka večeras otvara granice za turiste bez ograničenja, pet sati za prolaz kroz Severnu Makedoniju

Grčka večeras od 23 sata otvara granice bez ograničenja, karantina i testiranja za turiste iz 30 zemalja. Na listi su i državljani Srbije. Na put mogu i preko Severne Makedonije, jer je odobren tranzit srpskih turista kroz tu zemlju.

Putnici mogu da prođu i zadrže se u Severnoj Makedoniji najviše pet sati. Prema Grčkoj biće otvoren prelaz Bogorodica - Evzoni, a prelaz Dojran ostaje zatvoren.

Makedonska vlada je odlučila da će stranci koji su u >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << tranzitu kroz Severnu Makedoniju, do potpune liberalizacije režima ulaska i izlaska iz te zemlje, moći da koriste prelaze Tabanovce, Deve Bair, Bogorodica, Kjafasa, Blace i aerodrom Skoplje.

Taj tranzit, dodaje se u saopštenju vlade, podrazumeva ulaz na jednom graničnom prelazu i izlaz na drugom prelazu, uz obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

S obzirom na to da je razdaljina od prelaza Preševo-Tabanovce do makedonsko-grčke granice oko 170 kilometara, uz prosečnu brzinu i eventualne pauze, vozačima neće trebati duže od tri sata da bi ušli i napustili makedonsku teritoriju.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski kaže da neće produžiti vanredno stanje uvedeno radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Tridesetodnevno vanredno stanje uvedeno je u martu, a zatim je dva puta produženo za po 15 dana zbog povećanja broja obolelih.

Od ponoći je počelo postepeno otvaranje granica unutar Evropske unije. Uz Nemačku i Francusku da će otvoriti svoje granice, ali uz izuzetke najavile su i druge članice Unije i uz izvesna ograničenja.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.