Grčka usvojila nove mere štednje

Izvor: Studio B, 17.Jul.2013, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka usvojila nove mere štednje

Grčki parlament usvojio je nove mere štednje, koje uključuju kontroverzni plan otpuštanja i premeštanja 25.000 radnika javnog sektora, uprkos masovnim protestima protiv reformi, neophodnih za nastavak isplate međunarodne pomoći.

Parlament u Atini odobrio je kasno u sredu uveče zakon koji je potreban da bi Grčka primila sledeću tranšu pomoći od 6,8 milijardi evra, prenosi agencija Frans pres.

 
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Ovo je prvi veliki test za konzervativnog premijera Antonisa Samarasa otkako je partija levog krila napustila prošlog meseca njegovu koalicionu vladu, javio je AP.

 

Uoči glasanja, oko 3.000 ljudi je mirno protestovalo ispred zgrade parlamenta u centru Atine.

 

Prema predloženim reformama, radnici javnog sektora, uključujući nastavnike i policiju, imaće osam meseci da nađu novi posao ili prihvate onaj koji će im biti ponuđen. U suprotnom će biti otpušteni. Do kraja jula planiran je premeštaj oko 4.200 radnika.

 

Na jučerašnjim protestima u Atini i Solunu učestvovalo je više od 20.000 ljudi. Za danas su planirana nova okupljanja. Vodeći grčki sindikat GSEE nazvao je zakon o reformama "nadgrobnim spomenikom" za grčke radnike.

 

Grčka je primorana na seriju bolnih reformi tokom protekle četiri godine, u zamenu za 240 milijardi evra pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

 

Otkazi i rezanje plata i penzija teško su pogodili Grke i izazvali masovne proteste i štrajkove.

 

Grčka već šestu godinu prolazi kroz recesiju, uz nezaposlenost od 27 odsto, i ne očekuje se da će ostvariti privredni rast pre 2014.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.