Grčka usredsređena na falsifikovanu robu i njene prodavce

Izvor: Southeast European Times, 29.Okt.2013, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka usredsređena na falsifikovanu robu i njene prodavce

Vlasti pokušavaju da reše sve veći problem koji je koštao državu otprilike 6 milijardi evra u oporezivim prihodima.

29/10/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 29.10.2013.

Imigrant iz Senegala Musa Sezk, 32, već godinama pokušava da živi od prodaje jeftinih, falsifikovanih satova na ulicama Atine.

Sezk je jedan od hiljada afričkih i azijskih imigranata, posebno onih iz Pakistana i Bangladeša, koji svoju robu drže na >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prostirkama postavljenim na trotoarima, spremni da ih pokupe i pobegnu ako naiđe policija.

„Moramo da prodajemo ovo, inače nećemo zaraditi novac“, rekao je Sezk za SETimes.

Ulični prodavci nude razne predmete -- torbe, marame, satove, kofere i druge proizvode koji nose oznake poznatih brendova kao što su Armani, Guči i Longšam -- i izašli su iz krajeva uglavnom naseljenih imigrantima na Trg Sintagma kod parlamenta i na ulice elitnijih delova grada, gde su u radnjama izloženi pravi proizvodi tih brendova.

Sezk kaže da Grci rado kupuju falsifikovanu robu zbog velike ekonomske krize, ali je ta praksa riskantna za prodavce s obzirom na nova nastojanja vlasti da je iskorene.

„Ako me policija uhvati, tražiće od mene da platim 100 ili 200 evra“, rekao je Sezk.

Kostas Micos, 19-godišnji stanovnik Atine, rekao je da je stao da kupi sat za 10 evra.

„Cene u radnjama su 10 puta veće i ne žalim što kupujem na ulici. Ne zanimaju me brendovi ili da li [ulični prodavci] krše zakon prodajući ovo. Oni nikoga ne ugrožavaju“, rekao je Micos za SETimes.

EU je konstantno ukazivala da se Grčka ne hvata u koštac sa prodajom falsifikovane robe. Zemlja je bila prva među članicama EU po količini zaplenjene ilegalne robe. Grčka policija je prošle godine zaplenila 663.400 komada falsifikovane robe u 2.164 odvojena indicenta.

U sklopu parlamentarne istrage procenjeno je da zarada od ilegalne trgovine iznosi između 7 i 10 milijardi evra godišnje, što znači da je Grčka treća u EU, iza Bugarske i Italije.

„S obzirom da je morska zemlja, odmah do Balkana i južne Italije, gde moćne nelegalne mreže trguju takvom robom, ovaj problem ima veliki značaj. Ulazak kineskih trijada u poslednjoj deceniji dodatno je pojačao trgovinu falsifikovanom robom“, rekao je Janis Mikaletos, analitičar atinskog Instituta za bezbednosne i odbrambene analize, u izjavi za SETimes.

Mikaletos kaže da takođe postoje dobro organizovane grčke mreže koje kupuju falsifikovane proizvode na veliko i preprodaju ih grupama u Grčkoj, koje ih na kraju prodaju na ulici.

Dve trećine robe dolazi iz Kine, a oko 5 odsto je proizvedeno u Grčkoj.

Vlasnici radnji kažu da je njihova prodaja -- već znatno umanjena ekonomskom krizom -- pogođena nezakonitom konkurencijom, što vladu dodatno lišava poreskih prihoda. Privredna komora Atine procenjuje gubitke vlade na 6 milijardi evra.

Vlada se sastala prošlog avgusta da razmotri konkretne načine slamanja trgovine falsifikovanom robom. Prethodna nastojanja specijalne radne grupe grčke poreske uprave dovela su do pronalaženja sedam magacina sa robom u vrednosti preko 30 miliona evra.

Gradska i centralna vlada bile su iznenađene koliko se mreža proširila, rekla je profesorka kriminologije na Univerzitetu Panteion u Atini Efi Lambropolu.

„U početku su vlasti potcenile situaciju. Mislile su da je to način preživljavanja siromašnih imigranata koji izbegavaju uobičajene ulične krivične radnje. Ali, s obzirom na stalni priliv imigranata, situacija je izmakla konroli“, rekla je Lambropolu za SETimes.

Lambropolu dodaje da su ilegalni prodavci organizovani u zaštićene mreže, pa je zato policiji teško da stigne dalje od hapšenja pojedinačnih uličnih prodavaca.

Poteškoće u rešavanju ovog problema su dvostruke -- postoji velika potražnja od strane ljudi koji žele da kupuju falsifikovanu robu, a prodavci su zamenljivi, kaže Mikeletos.

„Prodavci falsifikovane robe ne prave mnogo novca, a većina odlazi u ruke osoba koje se bave organizovanim kriminalom“, rekao je Mikaletos.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.