Grčka uoči referenduma: Evro, drahma i ostale dileme

Izvor: RTS, 04.Jul.2015, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka uoči referenduma: Evro, drahma i ostale dileme

Budući da je evropska trojka povukla predlog regulisanja duga o kojem grčki birači sutra treba da se izjasne, Grci ovih dana pokušavaju da odgonetnu o čemu tačno glasaju. Za one koji podržavaju premijerovo odbijanje evropskih predloga odgovor je najčešće emotivan.
"Želimo slobodu, ja želim da budem slobodan", poručuju Grci uoči referenduma u nedelju. Ne vole, kažu, kada drugi odlučuju umesto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njih.

Opozicija je uprostila referendumsko pitanje na dilemu – ostanak u Evropskoj uniji i zoni evra ili povratak na drahmu. Predstavnici velikog biznisa utrkuju se u mračnim prognozama.
"Pravo pitanje koje se postavlja građanima nije o podršci nekakvom fantomskom planu koji nam se više i ne nudi, već da li želimo da ostanemo u Evropi, uz mere štednje, naravno, ili želimo da izađemo i ostanemo sami u našem delu sveta", objašnjava poslanik partije "Potamia" Jorgos Mavrotas.
Vasilis Korkidis iz Privredne konfederacije Grčke kaže da bi "noćna mora bankrotstva" značila haos u Grčkoj. "Sva štednja u bankama bi propala, 650.000 malih i srednjih preduzeća, koja zapošljavaju dva i po miliona Grka, ne bi preživela", upozorava Korkidis.
Najveći grčki mediji, uključujući i četiri nacionalne televizije čije vlasnike Grci često nazivaju tajkunima, bombarduju građane reklamama koje sugerišu da za Grčku smak sveta može da počne već u ponedeljak.
"Neki evropski zvaničnici i grčka opozicija poslali su poruke da od rezultata glasanja za jedan dokument zavisi da li će Grčka ostati u Evropi ili neće. I sada je teško objasniti ljudima da to nije tako. Nastala je zabuna", kaže urednik lista Voreini Nikos Papadopulos.
Početna podrška Ciprasovom istorijskom "ne" istopila se posebno otkad građani moraju pred bankomatima da čekaju na dozvoljenih 60 evra dnevno, pa po poslednjim istraživanjima pobednika ne referendumu neće biti i nerešen rezultat biće podložan tumačenju.
"Možda neće biti nikakve političke poruke iz ovog glasanja. Možda će jedina poruka biti samo da su Grci podeljeni", ocenjuje glavni urednik portala Dejli gris Demertis Kamaras.
Većina političara i stručnjaka u Grčkoj veruje da će se pregovori sa poveriocima i evropskim partnerima nastaviti, a da će od ishoda referenduma zavisiti samo pozicija grčke vlade na njima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.