Izvor: Luftika.rs, 26.Jun.2021, 13:55

Grčka ulaže 100 miliona € u solarne panele kako bi siromašni imali besplatnu struju

Grčka je konačno odlučila koristi zdravu logiku i u svoj sistem napajanja strujom uloži dodatna sredstva kako bi se kanalisala energija koja se besplatno dobija energijom Sunca. Cilj je da se Sunčeva energija konvertuje u besplatnu struju za siromašne Grke, a Vlada u Atini zbog ovog projekta odvojiće 100 miliona evra subvencija za izgradnju fotonaponskih postrojenja.
Ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas izjavio je da će opštine i regije dobiti sredstva da instaliraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << solarne elektrane ukupne snage 120 megavata koje će isključivo služiti za porodice s niskim primanjima. On je u intervjuu za Kathimerini rekao da će 30.000 domaćinstava širom Grčke biti korisnici programa za besplatnu struju.
Skrekas je napomenuo da sredstva treba da budu odobrena preko Nacionalnog plana za oporavak i otpornost Greece 2.0. Ministar je naglasio da će Grčka podržati energetske zadruge koje pomažu sugrađanima i sugrađankama u oskudici.
Značaj energetskih zadruga, koje u toj zemlji nazivaju energetskim zajednicama, po Skrekasovom mišljenju je u osnovnoj svrsi, a ne samo u podršci kapitalno intenzivnih investicija. Upitan za mogućnost pomoći energetskim zajednicama za postavljanje vetro-elektrana, naveo je da su za takve pogone potrebna velika ulaganja i da ne veruje da energetske zajednice mogu da dobiju pristup neophodnom finansiranju.
Opština Volos u Tesaliji predstavila je u oktobru svoj plan da instalira dve solarne elektrane vredne ukupno 30 miliona evra da bi snabdevala javne objekte strujom i prosleđivala višak prihoda domaćinstvima s najnižim primanjima. Druge opštine osnivaju energetske zadruge zajedno s lokalnim javnim institucijama da bi gradile fotonaponske sisteme za ispunjavanje vlastitih potreba.
Skrekas je još kazao da je 40 miliona evra iz plana oporavka određeno za zamenu 2.000 taksija električnim vozilima i da će vlasnici dobiti po 22.500 evra, prenosi balkangreenenergynews.com.
Pariz uklanja 140.000 parking mesta i na oslobođenom prostoru sadi drveće

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.