Grčka suzbija rasističke napade

Izvor: Southeast European Times, 14.Mar.2013, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka suzbija rasističke napade

Miting protiv ekstremista okupio je Grke i imigrante.

14/03/2013

Endi Dablis za Southeast European Times iz Atine -- 14.3.2013.

Grčka vlada preduzima mere za izlaženje na kraj sa sve većim ekstremizimom i napadima na imigrante nakon ubistva 27-godišnjeg Pakistanca u Atini.

Šehzad Lukman, koji je živeo u Grčkoj od 2007. godine, izboden je na smrt dok se vozio svojim motorom na posao.

„Nekažnjivost mora da prestane, a rasvetljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ubistva 27-godišnjeg državljanina Pakistana moglo bi da predstavlja značajnu polaznu tačku. Grad Atina, grčko društvo i demokratija ne mogu više da tolerišu to strašno ponašanje“, rekao je gradonačelnik Atine Jorgos Kaminis.

Dva dana nakon Lukmanove smrti više hiljada Grka i imigranata, od antifašističkih grupa do fudbalskih navijača, okupilo se da protestuje zbog rasizma i da osudi naonacističku stranku Zlatna zora.

Aktivisti za ljudska prava su zabrinuti da napadi na imigrante eskaliraju i da bi mogli da postanu podsticaj novog nasilja, dok je vlada saopštila da formira specijalnu antirasističku policijsku jedinicu.

Policija je takođe uspostavila 70 specijalnih kancelarija širom Grčke za legalne imigrante, u kojima mogu da prijavljuju rasističke incidente, a otvorena je i SOS linija.

Policija je prošlog meseca uhapsila 20-godišnjeg Grka na osnovu sumnje da je pokušao ubistvo, paljenje i pljačku. Taj čovek navodno pripada rasističkoj bandi koja je vršila napade na pakistanske imigrante u Atini prošle godine.

To su ohrabrujući znakovi, kaže Aleks Sakelariu, sociolog sa Univerziteta Panteion u Atini.

„Najopasniji ishod biće da [rasistička] ideologija postane dominantna u grčkom društvu. Ideje su vrlo blizu delima, a rasistička ideologija nije daleko od rasističkih napada“, rekao je Sakelariu za SETimes.

Kritičari već dugo optužuju grčku vladu da ne reaguje na sve veći broj nasilnih napada koje izvodi uglavnom neonacistička Zlatna zora, stranka koja ima 18 mesta u parlamentu i čija popularnost naglo raste.

Zlatna zora i druge ekstremističke organizacije okrivljuju imigrante za mnoštvo socijalnih devijacija, a posebno za porast kriminala.

Fatalni napad na Lukmana uklapa se u dokumentovani šablon nasilne netorelancije u Grčkoj i još jedan je podsetnik potrebe odlučne akcije suprotstavljanja, rekla je Džudit Sanderlend, viša istraživačica za zapadnu Evropu u Hjuman rajts voču.

„Dobro je videti brzu akciju u ovom slučaju. Pratićemo istragu i svakako se nadamo da će u najranijoj mogućoj fazi biti uzeta u obzir rasistička motivacija“, rekao je Sanderlend za SETimes.

Mnogi u pakistanskoj zajednici u Grčkoj ohrabreni su tim korakom vlade, ali nepoverenje je i dalje duboko usađeno.

„Osećamo vrlo duboku bol“, rekao je predsednik Pakistanske zajednice Grčke Džaved Aslam za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.