Grčka štednjom protiv propasti

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 06.Maj.2010, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka štednjom protiv propasti

Atina -- Grčka može da izbegne bankrotstvo samo ako uzme novac iz zajedničkog spasilačkog paketa EU i MMF-a, rekao je ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.

Različiti donatori će doprineti pomoći Grčkoj u različitim iznosima, zavisno od njihovog udela u kapitalu Evropske centralne banke i zakonskih prepreka koje stoje na putu odobravanja zajma. MMF bi tako mogao da pomogne Grčkoj sa najviše 30 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra.

Istovremeno, parlament Grčke je večeras, većinom glasova, usvojio vladin 30 milijardi dolara vredan predlog zakona o merama štednje, koji je jedan od uslova za dobijanje 110 milijardi evra strane pomoći, neophodne toj zemlji da se izvuče iz teške ekonomske krize.

Premijer Jorgos Papandreu je apelovao na grčki narod da prihvati drakonske mere štednje koje su podstakle desetine hiljada građana da izađu na ulične proteste i obećao je da će se odazvati njihovom pozivu na borbu protiv korupcije. Grčki premijer kaže da hitno treba početi rad na oporavku posrnule privrede, čiji su problemi oko ogromnog duga i deficita doveli u opasnost čitavu 16-članu evrozonu.

"Hitne mere štednje su uslov koji je potreban da bismo povratili kredibilitet i dobili na izgubljenom vremenu. Vreme je da se dese velike promene koje su odgađane godinama", rekao je Papandreu.

"Mi danas ne bismo bili tu gde smo i ne bismo tražili od Grka tako veliku žrtvu da nije bilo pljačke", naveo je premijer, optužujući time prethodnu, konzervativnu vladu za sistemsku korupciju, koja je Grčku dovela na rub bankrota.

Predlog zakona o kojem se danas glasa u grčkom parlamentu obuhvata nove mere za smanjenje budžetskog deficita za 30 milijardi evra, uključujući velika smanjenja bonusa u javnom sektoru, što će značiti smanjenje plate za petinu državnih službenika.

Grci su duboko nezadovoljni merama štednje, iako se ta zemlja nalazi, zbog sve oštrije dužničke krize i rastućeg socijalnog nezadovoljstva, "na ivici ponora".

"Učinili smo ono što je neophodno, a ne ono što je lako", izjavio je posle glasanja ministar fiansija Jorgos Papakonstantinu. "Bez ovih mera, bili bismo bačeni u najdublju recesiju u istoriji ove zemlje", rekao je on.

Grčki mediji:Korak do samouništenja

Papuljas: „Na ivici provalije"

Grčki predsednik Karoljos Papuljas kaže da se zemlja nalazi na "ivici provalije". "Naša zemlja je na ivici provalije. Svi imamo odgovornost da ne učinimo korak koji će nas baciti u provaliju", rekao je Papuljas i dodao da su "demonstracije jedno, a ubistvo nešto sasvim drugo". Tokom jučerašnjih nereda, povredjen je 41 policajac i 15 civila. Policija je privela 70 osoba, među kojima je njih 25 privedeno tokom noći.

Svi grčki dnevnici objavili su redakcijske komentare povodom tragične pogibije troje ljudi na jučerašnjim demonstracijama u Atini. "Da li društvo može da bude samodestruktivno", pita se grčki dnevnik "Katimerini" posle jučerašnjih nasilnih demonstracija.

List navodi da je ta opcija izvesna kada država i društvo dozvole nihilističkim huliganima da pale grad i ubiju tri zaposlene osobe, preneo je Rojters. "Mi smo na kritičnoj tački u našoj poslertanoj istoriji. Da li ćemo uništiti sami sebe zavisi od našeg vođstva, ali i od nas samih", ističe "Katimerini".

"Elefterotipija" navodi da su mere koje je preduzela vlada nepravedne i antisocijalne i da vlada mora ozbiljno da se pozabavi njima i predloži izvesne amandmane. "Jučerašnja reakcija radnika je bila očekivana i neizbežna jer su se radnici i penzioneri suprotstavili nezamislivom napadu na svoja primanja i prava", istakao je list.

"Elefterotipija" navodi da su mere nepravedne i unilateralne, ali da su žrtve opet radnici i penzioneri, a ne oni koji su odgovorni za njih.

"Vima" ističe da je Grčka jučerašnjim dogadjajima postala centar svetske pažnje na najtragičniji mogući način. "Izjava predsednika da se nalazimo na ivici provalije nije preterana. Istorija će suditi svima nama", poručuje list.

"Elefteros tipos" navodi da je Atina bila prepuštena na milost i nemilost ubicama i da su tri nedužna radnika su brutalno ubijena, a policija nije uspela da rastera izgrednike", navodi list i dodaje da osim saučešća vlast nije u stanju da učini ništa drugo.

"Nea" navodi da se jučerašnja tragedija dogodila u centru Atine, jer su demokratska prava zloupotrebljena i protestni marš pretvoren u nasilje. "Šta se dešava sa Grčkom danas, nijedna vlada ne može da se ogluši o zahteve svojih gradjana i socijalnu paravdu. To su juče demonstranti zahtevali, ali je strašan zločin zasenio te zahteve", ističe list.

Londonski dnevnik "Dejli telegraf" (DT) piše u današnjem komentaru, posvećenom uticaju grčke dužničke krize na stabilnost evrozone, da "Nemačka mora da plati", prognozirajući tako ishod glasanja u petak u nemačkom parlamentu o podršci paketu pomoći od 110 milijardi evra koji su članice zone evra i Medjunarodni monetarni fond obećali Grčkoj prošlog vikenda.

Evropa spremna da pomogne

Nemačka namerava da, putem ubrzane procedure u parlamentu, do 7. maja usvoji zakon kojim bi Grčkoj bila odobrena pomoć od 22,34 milijarde evra. U Francuskoj, koja bi trebalo da obezbedi iznos od ukupno 16,77 milijardi evra, donji dom parlamenta je 4. maja odobrio paket pomoći Grčkoj za sledeće tri godine.

Italija, koja treba da obezbedi 14,74 milijarde evra, verovatno će odobriti taj plan na jednom od narednih nedeljnih sastanaka vlade, koji se održavaju petkom. Očekuje se da će pomoć Španije Grčkoj od ukupno 9,79 milijardi evra biti odobrena na sastanku vlade 7. maja, posle čega je potrebno da taj predlog zakona bude prihvaćen i u parlamentu.

Holandski parlament će o pomoći Grčkoj od 4,7 milijardi evra raspravljati 7. maja, a većina poslanika je ranije izjavila da će podržati plan.

Austrija bi trebalo da izdvoji 2,29 milijardi evra za pomoć Grčkoj, a Portugal 2,06 milijardi evra, pri čemu bi njihovi parlamenti trebalo da glasaju o tom zakonu 5, odnosno 7. maja. Finski parlament će o planu isplate zajma od 1,48 milijardi evra glasati 12. maja.

Vlada Irske, koja treba da obezbedi 1,31 milijardu evra za pomoć Grčkoj, odobrila je pripremu neophodnog zakona. Slovačka vlada će glasati o zajmu od 820 miliona evra tek nakon opštih izbora zakazanih za 12. jun, dok se očekuje da će parlament Slovenije zakon o pomoći od 390 miliona evra izglasati krajem maja ili početkom juna.

Pored toga, predviđeno je da Luksemburg obezbedi pomoć Grčkoj od 210 miliona evra, Kipar od 160 miliona evra, a Malta od 70 miliona evra.

Ren: Opasnost od grčkog plamena

Ukupan obim pomoći Grčkoj u 2010. iznosiće oko 45 milijardi evra, od čega će dve trećine obezbediti članice zone evra, a trećinu MMF. Ceo program pomoći tokom perioda od tri godine, do kraja 2012., dostići će 110 milijardi evra. Svetski mediji navode da se danas očekuje važan sastanak Evropske centralne banke (ECB) u Lisabonu, na kojem će guverneri centralnih banaka zemalja evrozone pokušati da nađu način pomoću koga bi se sprečilo širenje grčke dužničke krize na druge zemlje.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren kaže da je za ekonomiju cele Evrope važno da se kriza u Grčkoj obuzda. "Da bi sačuvali ekonomski oporavak, koji je još umeren i lomljiv, apsolutno moramo da zadržimo plamen koji se pojavi u Grčkoj da ne postane šumski požar i pretnja po finansijsku stabilnost EU", rekao je on.

Istovremeno u Evropskoj komisiji demantuju da se priprema paket finansijske pomoći Španiji. Iako Španija i Portugal, odmah posle Grčke, spadaju u visoko rizične zemlje kada je u pitanju ekonomska stabilnost, u Evropskoj komisiji procenjuju da će privrede tih zemalja ipak ići u pozitivnom pravcu i to za 0,4 odsto u Španiji i 0,5 odsto u Portugalu.

Evropski komesar za ekonomsku i monetarnu politiku naglasio je da Evropa ne priprema plan za spašavanje španske ekonomije. Prema njegovim rečima "nema potrebe da se Španiji ponudi finansijska pomoć", jer Španija i Portugal, zajedno sa ostalim članicama evro-zone preduzimaju sopstvene mera kako bi konsolidovale svoje javne finansije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BBC: Grčka "na ivici ponora"

Izvor: Blic, 06.Maj.2010

Grci su duboko nezadovoljni najvljenim merama štednje, izveštava danas londonski radio BBC iz Atine i navodi da se ta članica Evropske unije sada nalazi, zbog sve oštrije dužničke krize i rastućeg socijalnog nezadovoljstva njenih građana, "na ivici ponora". Zbog sve dublje krize raste nezadovoljstvo...

Nastavak na Blic...

Grčka štednjom protiv propasti

Izvor: Poslovni magazin, 07.Maj.2010, 01:32

Grčka može da izbegne bankrotstvo samo ako uzme novac iz zajedničkog spasilačkog paketa EU i MMF-a, rekao je ministar finansija Jorgos Papakonstantinu.Različiti donatori će doprineti pomoći Grčkoj u različitim iznosima, zavisno od njihovog udela u kapitalu Evropske centralne banke i zakonskih...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.