Grčka se trudi da pomogne izbeglicama

Izvor: Southeast European Times, 02.Okt.2013, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka se trudi da pomogne izbeglicama

Vlada sprovodi reformu svog sistema, koju podržava Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), kako bi pomogla imigrantima.

02/10/2013

Endi Dabilis za Southeast European Times iz Atine -- 2.10.2013.

Grčka, koja se posmatra kao zemlja neprijateljski nastrojena prema imigrantima od kada je porasla popularnost neonacističke stranke Zlatna zora, radi sa stranim organizacijama i nevladinim organizacijama na rešavanju velikog priliva izbeglica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << />
Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, u Grčkoj se nalazi skoro 1,15 miliona imigranata, što je nešto više od 10 odsto od ukupnog broja stanovnika zemlje.

Taj broj sve više raste, uprkos intenziviranju patrola Fronteksa, koji finansira EU, i grčke Obalske straže, kao i nedavno završenoj ogradi duž granice sa Turskom.

Atinska kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) saopštila je da je Grčka uhapsila 34.000 stranaca koji su pokušavali neprimećeno da uđu u zemlju prošle godine i preko 7.300 u prvih osam meseci ove godine.

Imigranti često od ranih jutarnjih sati stoje u redovima ispred prepunog Saveta za izbeglice da bi tražili boravišne dozvole. Takođe čekaju u redovima u sedištu atinske policije da podnesu zahtev za roze kartice, koje ih identifikuju kao tražioce azila koji imaju pravo da ostanu u Grčkoj, traže zaposlenje i da primaju minimalnu pomoć.

„Organizacije koje pomažu izbeglicama i imigrantima suočavaju se sa ozbiljnim finansijskim problemima i ogromnim preprekama u svom radu“, kaže Aleks Sekalariju, sociolog sa Univerziteta Panteion u Atini, u izjavi za SETimes. „Oni rade najbolje što mogu u tim teškim ekonomskim uslovima.“

Grčki akcioni plan za upravljanje azilom i migracijama, koji je napravila vlada, veliki reformski poduhvat koji podržava UNHCR, dolazi u kritičnom trenutku kada se Grčka suočava sa dodatnim prilivom izbeglica iz Sirije, istovremeno se obračunavajući sa neonacističkom Zlatnom zorom nakon talasa nasilja nad imigrantima.

Vlada je uspostavila novu agenciju za azil koja će zameniti, kako je UNHCR rekao, disfunkcionalnu službu koja je odobravala zaštitu za samo jednog na svakih 10.000 podnosilaca zahteva.

Tu je i niz Centara za prvi prihvat koji proveravaju one koji su tek došli, posebno na graničnim lokacijama i na ključnim ostrvima u blizini Turske.

„Grčka će biti ulazna tačka, posebno za one koji dolaze kopnenim ili vodenim putem iz Sirije“, rekao je zaSETimesBil Frelik, direktor programa za izbeglice Hjuman rajts voča . „Ali, volela Grčka to ili ne, postoje zakonske odgovornosti vezane za fizičko prisustvo neke osobe na vašoj teritoriji.“

Grčki zvaničnici kažu da rade najbolje što mogu, u smislu kritika da su pritvorni centri pretrpani i da su uslovi toliko strašni da su neki pritvorenici povremeno izazivali nerede.

Kevin Nama (35) iz Nigerije kaže da mu je Savet za izbeglice ponudio svu pomoć koju je mogao, ali je vlada do sada bila spora u svom reagovanju na nedaće imigranata.

„Oni pokušavaju da urade što mogu, ali mnogo je ljudi tamo, prepuno je“ izjavio je Nama zaSETimes.

Grčka je kritikovana zbog uslova u svojim pritvornim centrima i zbog svoje prošlogodišnje intenzivne potrage za ilegalnim imigrantima.

UNHCR, Hjuman rajts voč i druge međunarodne organizacije rekli su da je grčka vlada reagovala na kritike, mada još ne u punoj meri, u vezi sa rešavanjem zahteva za azil.

Vlada je u periodu jun-septembar razmotrila 1.921 zahtev tražilaka iz tako dalekih zemalja poput Irana i Iraka, kao i iz susednih zemalja poput Albanije.

Sabir Milan (22) iz Bangladeša kaže da zarađuje četiri do pet evra na dan prodajući razne drangulije, dok čeka pomoć u izbegličkom centru.

„Oni pokušavaju da pomognu, ali šta zaista mogu da učine? Vlada je ta koja mora da nam da prava“, kaže Milan za SETimes.

Šta Grčka može da učini da bi zadovoljila osnovne potrebe imigranata? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.