Grčka podržava evropsku integraciju Srbije

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka podržava evropsku integraciju Srbije

Ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani uoči posete Beogradu poručila da njena zemlja snažno podržava evropsku integraciju Srbije i da će aktivno učestvovati u odluci EU o slanju misije koja bi trebalo da verifikuje saradnju Beograda sa Hagom. Uloga Srbije u regionu veoma značajna, kaže Dora Bakojani.

Ministarka Dora Bakojani kaže da je stav Atine po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostao nepromenjen, navodeći da će predlog Beograda da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Grčka dostavi svoje viđenje ovog problema Međunarodnom sudu pravde u Hagu biti razmotren "u duhu prijateljstva i saradnje".

Bakojani je rekla da Atina razmatra predlog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da Grčka, kao i druge zemlje koje nisu priznale Kosovo, dostavi svoje viđenje legalnosti jednostranog proglašenja Kosova Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Grčka ministarka je upoznata sa protestom Srbije povodom uspostavljanja Bezbednosnih snaga Kosova. "Nas glavni cilj je da izbegnemo tenzije izazvane ovim pitanjem i pokušamo da obezbedimo da sve odluke s tim u vezi budu na dobrobit mira i stabinosti u regionu", istakla je Bakojani.

Šef grčke diplomatije Dora Bakojani, koja sutra dolazi u Beograd u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u, rekla je da Grčka čvrsto podržava evropsku perspektivu Srbije.

Bakojani ističe da će poziv Beograda da EU pošalje misiju koja bi trebalo da verifikuje saradnju Beograda sa Hagom, biti razmotren i o njemu će se odlučivati u Evropskoj uniji.

"Grčka namerava da aktivno učestvuje u toj diskusiji, vođena ubeđenjem da će integracije Srbije u EU doprineti miru i stabilnosti u regionu i Evropskoj uniji u celini", rekla je Bakojani u intervjuu Tanjugu.

Grčka je jasno rekla da je Srbija hapšenjem i izručenjem Radovana Karadžića učinila važan korak ka ispunjenju obaveze pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Ministarska ističe da je raduje što je jedna od njenih prvih poseta inostranstvu u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u upravo poseta Beogradu.

"Za OEBS, i nas kao presedavajućeg te organizacije, uloga Srbije u regionu je veoma značajna. Smatramo da je saradnja vaše zemlje od velikog značaja za postizanje ciljeva OEBS-a u regionu i Evropi", ističe Dora Bakojani.

Ojačati saradnju Srbije i OEBS-a  

Prema njenim rečima, evropska bezbednost je ove godine na raskrsnici, a Grčka će se tokom predsedavanja usredsrediti na nerešene sukobe, poboljšanje prekogranične bezbednosti, standarde policije, rešavanje pitanja migracije, jačanja vladavine prava, borbu protiv trgovine ljudima i unapređenje ljudskih prava u celini.

"Jasno mi je da Srbija deli te prioritete", istakla je grčka ministarka.

"OEBS je u poziciji da pomogne regionu da prevaziđe izazove sa kojima je sučen", ocenila je Bakojani, podsećajući da su osnovne vrednosti te organizacije poštovanje međunarodnog prva i multilateralne diplomatije, uz izgradnju konsenzusa.

To, kako je istakla, čini OEBS pouzdanim i iskrenim partnerom za sve zemlje regiona, uključujući i Srbiju.

"U tom kontekstu, očekujemo da se ne samo nastavi već i da bude dodatno ojačana odlična saradnja Vlade Srbije i misije OEBS-a u Srbiji", istakla je Bakojani.

Misija OEBS-a u Srbiji pruža pomoć u pitanjima reforme pravosuđa, suzbijanja organizovanog kriminala, uspostvljanja institucija za zaštitu ljudskih prava i mnogim drugim stvarima, tako da su njeno prisustvo i rad u Srbiji veoma značajni, ukazala je grčka ministarka.

Bilateralni odnosi 

Osvrćući se na bilateralne odnose Srbije i Grčke, ona je ponovila da su oni "ne samo odlični već i duboki i trajni", izrazivši očekivanje da će bliska saradnja dva naroda pomoći da se savlada i aktuelna ekonomska kriza koja potresa Evropu i zemlje regiona.

"Grci i Srbi dele istoriju i vekovima su zajedno plovili po burnim vetrovima balkanske politike", rekla je Bakojani.

Prijateljske veze dva naroda su danas, kako je ukazala, ojačane bliskom saradnjom u političkom i ekonomskom domenu, a Grčka je jedan od glavnih investitora u Srbiju i među najomiljenijim turističkim destinacijama građana Srbije.

"U trenutku kada smo suočeni sa najtežom ekonomskom krizom našeg vremena, uverena sam da ćemo bliskom saradnjom uspeti da savladamo oluju", rekla je Dora Bakojani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bakojani sutra u Beogradu s Tadićem i drugim zvaničnicima

Izvor: Kurir, 01.Feb.2009

BEOGRAD, 1. februara (Tanjug) - Ministarka spoljnih poslova Grčke Dora Bakojani posetiće sutra Beograd, gde će se, u svojstvu predsedavajuće Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), sastati sa srpskim zvaničnicima i predstavnicima nevladinog sektora. Predsednik Srbije Boris Tadić...

Nastavak na Kurir...

Bakojani: Grčka za primenu SSP-a

Izvor: B92, 02.Feb.2009, 02:37

Dora Bakojani (FoNet)..Beograd, Priština -- Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsedavajućom OEBS-a Dorom Bakojani o ulozi OEBS-a, evropskoj integraciji Srbije i saradnji sa Hagom... Kako je saopšteno iz Predsedništva, Tadić je tom prilikom naglasio da Srbija insistira na statusno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.