Grčka planira konkretan mandat na čelu EU, sa manjim budžetom

Izvor: Southeast European Times, 07.Okt.2013, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka planira konkretan mandat na čelu EU, sa manjim budžetom

Grčka se nada da će ubediti svoje partnere u EU tokom predsedavanja Unijom da naglase značajna pitanja i naprave promene.

07/10/2013

H.K. Canis za Southeast European Times iz Atine -- 7.10.2013.

Grčka će preuzeti mesto predsedavajućeg EU u januaru, dok ekonomska kriza nastavlja da muči zemlju i veliki deo evrozone -- što >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je dvosekla situacija, koja se ipak posmatra kao izazov u smislu pojašnjavanja prioriteta Unije.

Vlada je prošle nedelje saopštila da će potrošiti otprilike 50 miliona evra na svoje predsedavanje Evropskom unijom i da neće imati više od 150 službenika.

U poređenju sa tim, troškovi prethodnih predsedavajućih iznosili su između 60 i 75 miliona evra, a imali su i do 250 službenika.

Uprkos manjim troškovima i manjem broju osoblja, dva nemačka poslanika -- poslanik hrišćanskih demokrata Klaus-Peter Vilš i liberal Frank Šefler -- pozvali su Atinu da odustane od dolaska na čelo EU.

Te izjave su izazvale žestoke političke reakcije u Grčkoj i podstakle podršku Žozefa Dola, šefa grupe Evropske narodne partije, stranke desnog centra, u Evropskom parlamentu.

„EPP porodica u potpunosti podržava grčkog premijera Antonisa Samarasa i njegovu vladu u svim njihovim nastojanjima da izvedu zemlju iz ekonomske krize i njenih socijalnih reperkusija“, rekao je Dol.

Predsedavanje Unijom dolazi u ključnom trenutku za EU, kaže grčki poslanik Evropskog parlamenta Jorgos Papanikolau.

„Taj naglasak mora da bude na rastu i na poslovima, kao i na migraciji i pomorskoj politici koju EU mora da ima. U tom okviru Grčka mora i treba da naglasi ove prioritete“, rekao je Papanikolau za SETimes.

Papanikolau je kritikovao Kipar zato što nije iskoristio priliku tokom svog predsedavanja EU prošle godine da izloži korake koje je preduzeo za sprečavanje ekonomskog kraha ili da pripremi uslove za buduće pregovore sa institucionalnim kreditorima.

„Umesto toga, Kipar je koristio predsedavanje (EU) kao alibi za skrivanje svojih problema“, rekao je on.

Papanikolau je rekao da Grčka nema razloga da krije bilo šta.

„Ono što mi želimo jeste predstavljanje ostvarenog napretka i isticanje odricanja od strane grčkog naroda. To je izazov ovog predsedavanja“, rekao je on.

Poslanik opozicione Koalicije radikalne levice (SYRIZA) kaže, međutim, da uspešno predsedavanje Grčke treba da uključuje promovisanje inicijativa koje su korisne za manje privilegovane oblasti, a posebno ostrvska područja koja su pogođenija štednjom.

„Grčka kao predsedavajući EU takođe mora da se fokusira na socijalnu dimenziju evropskog oporavka, posebno na ostrvima u Uniji“, navodi poslanik parlamenta Dimitris Gakis za SETimes.

Vladin cilj je da potvrdi evropsku dimenziju grčke politike, rekao je Jorgos Cogopulos, naučni saradnik atinske Helenske fondacije za evropske studije i spoljnu politiku (ELIAMEP).

„[Cilj je takođe] dokazati da čak i u sred takve krize može da preuzme panevropsku ulogu kao što je učinila 2003. godine, kao i da ojača međunarodnu poziciju zemlje“, rekao je Cogopulos za SETimes.

Grčka je 2003. preuzela predsedavanje Evropskom unijom, koje je krunisano usvajanjem Solunske deklaracije na samitu EU-zapadni Balkan, značajnim korakom koji je učvrstio budućnost Balkana unutar EU.

Cogopulos je rekao da s obzirom na institucionalne promene u EU posle Lisabonskog ugovora, predsedavajući EU više ne preuzimaju i predsedavajuću ulogu u oblikovanjju međunarodnih spoljnopolitičkih pitanja; sada tu ulogu ima visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

Cogopulos je takođe rekao da će Grčka i Italija, koja će naslediti Grčku na čelu EU u drugoj polovini sledeće godine, biti u poziciji da predlažu alternativne podsticaje ekonomskog rasta, umesto politike vođene štednjom.

„[To je tako] uprkos tome da li će se evropske sile, poput Nemačke, zapravo složiti sa takvim alternativama“, rekao je Cogopulos.

Šta bi trebalo da budu prioriteti Grčke tokom njenog predsedavanja rotirajućim predsedništvom EU? Podelite svoje mišljenje u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.