Grčka paralisana novim štrajkovima

Izvor: Southeast European Times, 19.Okt.2011, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka paralisana novim štrajkovima

Državni službenici, carinici i poreznici obustavili su rad u Grčkoj. U ostalim poslovnim vestima: Evropski parlament izglasao proširenje bescarinskog statusa za gotovo sve proizvode iz zemalja Zapadnog Balkana na tržišta EU.

19/10/2011

Grčka je pogođena talasom novih štrajkova pred presudno glasanje u parlamentu u četvrtak (20. oktobra) zbog novih mera štednje. Državni službenici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << carinici i poreznici obustavili su rad u ponedeljak, dok se očekuje da će 48-časovni generalni štrajk paralisati zemlju u sredu i četvrtak.

***

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) upozorila je u svom poslednjem izveštaju u utorak (18. oktobra) da je pred Istočnom Evropom crna perspektiva zbog aktuelne dužničke krize u evrozoni. Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi osetljive su na teškoće grčkih banaka, kaže EBRD, ukazujući na Albaniju, Rumuniju i Srbiju kao najranjivije. Ekonomija Jugoistočne Evrope zabeležiće rast za 1,6% 2012. godine, pošto je banka predvidela rast od 3,7% u julu.

***

Evropski parlament je u utorak (13. oktobra) izglasao produženje trenutno aktivnog bescarinskog statusa za gotovo sve proizvode sa Zapadnog Balkana na tržištima EU do kraja 2015. godine. Ta mera, koja je istekla krajem 2010, retroaktivno će se primenjivati od 1. januara 2011.

***

Turska vlada odobrila je povećanje specijalnog poreza na potrošnju uvedenog na razne proizvode, uključujući motorna vozila, mobilne telefone, duvan i alkohol. Odluka je doneta na zahtev ministarstva finansija. Ta mera bi trebalo da dovede do znatnog povećanja cena koje će građani plaćati za proizvode obuhvaćene ovom merom.

***

Ministar energetike Federacije Bosne i Hercegovine Erdal Trhulj saopštio je u četvrtak (13. oktobra) da će njegova vlada potpisati preliminarni sporazum u novembru sa istraživačkom kompanijom Šel o početku istraživanja potencijalnih ležišta gasa i nafte i regionu.

***

Priliv direktnih stranih investicija (DSI) u Bugarskoj drastično je opao u prvih osam meseci 2011, pokazali su u subotu (15. oktobra) preliminarni podaci Bugarske narodne banke. U periodu januar-avgust, DSI su iznosile 157,9 miliona evra, što je za 80,4% manje nego u istom periodu 2010. godine.

***

Hrvatska vlada predložila je u četvrtak (13. oktobra) ukidanje poreza od 6% na usluge mobilne telefonije koji je uveden 2009, kao mera pomoći posustalim javnim finansijama. Prema tom predlogu, koji je podnet na usvajanje parlamentu, taj porez bi trebalo da bude ukinut početkom 2012.

***

Kosovski ministar ekonomskog razvoja Besim Bećaj saopštio je u ponedeljak (17. oktobra) da je ta zemlja poništila privatizaciju državne telekomunikacione kompanije PTK zbog tekuće istrage o korupciji. Bećaj je rekao da će biti započet novi postupak prodaje većinskog državnog udela u tom preduzeću.

***

Makedonija i Katar potpisali su nekoliko sporazuma o jačanju ekonomskih veza, promovisanju investicija i jačanju saradnje u turizmu. Dogovori su postignuti za vreme posete katarskog emira, šeika Hamada bin Kalifa Al Tanija Skoplju i delegacije poslovnih ljudi iz te zemlje u ponedeljak (17. oktobra) i utorak.

(Razni izvori – 12.10.2011-19.10.2011)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.